02.10.2019 — 17:55

Відбулося засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації

02 жовтня під головуванням начальника управління цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрія Кореви відбулося засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації.

Участь у засіданні також взяли члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники окремих структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, перший заступник голови Хмельницької районної державній адміністрації, голови Олешинської, Черноострівської, Шаровечківської ОТГ та командир військової частини А3013.

Розпочалося засідання з розглянуто питання про стан виконання рішення комісії ТЕБ і НС ОДА: «Спільного засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій з питань ТЕБ і НС в смт Понінка».

Юрій Корева зазначив, що наразі залишається нагальним питання проведення технічного переоснащення очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – Україна».

Так, був затверджений відповідний графік проведення робіт, і за цей час проведено цілий ряд заходів. Разом з тим, за його словами, є певні об’єктивні причини відхилення від затвердженого графіка через проходження процедури оцінки впливу на довкілля проекту технічного переоснащення  вузла біологічної очистки очисних споруд.

Тому ТОВ «ПКПФ – Україна» звернулась  до Хмельницької обласної комісії з питань ТЕБ і НС з проханням розглянути на черговому засіданні комісії питання продовження строків виконання плану – графіку проведення технічного переоснащення вузла біологічної очистки очисних споруд підприємства та затвердити його в новій редакції.

В свою чергу, директору Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації Тетяна Дзюблюк доповіла, що роботи по реконструкції очисних споруд  ТОВ «ПКПФ-Україна» проводяться у відповідності до раніше затвердженого плану-графіку, проте Мінприроди України відмовило підприємству у видачі висновку щодо звіту з оцінку впливу на довкілля, що фактично зриває терміни виконання запланованих заходів по реконструкції.

Також, додає посадовиця, що за інформацією Державної екологічної інспекції України на забруднення річки Случ може впливати скид неочищених стічних вод смт. Миропіль Житомирської області, оскільки ПАТ «Миропольська паперова фабрика», на очисні споруди якої надходять стоки смт. Миропіль, не працює та відключена від електропостачання,  скид ймовірно здійснюється безпосередньо у річку Случ.

За її словами, обласною державною адміністрацією неодноразова пропонувалось Житомирській обласній державній адміністрації провести спільне обстеження роботи очисних споруд смт. Миропіль, проте ініціатива облдержадміністрації не була підтримана. Тому з метою вирішення екологічної проблеми річок Случ та Хомора, Департаментом надіслано звернення до Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Державної екологічної інспекції України, Житомирської обласної державної адміністрації щодо належного обстеження очисних споруд смт. Миропіль та м. Першотравенськ Житомирської області, а також діяльності Баранівської ГЕС щодо забезпечення нормального гідрологічного режиму річки Случ.

В продовження засідання начальник управління цивільного захисту населення ОДА доповів про забезпечення населення засобами індивідуального захисту. За його словами, на території області здійснюють свою діяльність 13 хімічно- небезпечних об’єктів, на яких зберігається і використовується у технологічному процесі небезпечні хімічні речовини. На зазначених об’єктах для працюючого персоналу накопичено 845 промислових протигазів, що становить 100 % від потреби. До зони можливого хімічного забруднення потрапляє близько 9,5 тис. осіб, з яких 1225 це непрацююче населення.

Також на сьогодні працівники ХАЕС та не працююче населення 30-км зони на 100 % забезпечені засобами індивідуального захисту органів дихання.

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів із соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС протягом 2018 року придбано 65789 шт. респіраторів «А-200-П-3», що дозволило забезпечити зазначену категорію населення засобами індивідуального захисту органів дихання у повному обсязі. В поточному році сплановано заміну респіраторів для населення м. Нетішин, на що субвенцією з державного бюджету передбачено 197,9 тис. грн.

Виконавчими комітетами міських рад, райдержадміністраціями визначено місця зберігання респіраторів на збірних евакуаційних пунктах.

У разі виникнення аварії на ХАЕС для проведення йодної профілактики всього населення 30-км зони спостереження закуплено 41108 упаковок препарату «Калію йодид», що забезпечує 5-денний запас. В поточному році  планується оновлення препарату у зв’язку з закінченням його терміну придатності, на що з державного бюджету передбачено 433,8 тис. грн.

На 100 % забезпечено придатними засобами індивідуального захисту органів дихання непрацююче населення, яке проживає в зонах хімічного забруднення ДП «Старокостянтинівський молочний завод»; ТОВ «Мегатекс Індастріал»; ПрАТ «Деражнянський молокозавод»; ПП «Ізяслав молокопродукт»; Летичівська дільниця ДП «Старокостянтинівський молочний завод».

Поряд з цим, додає Юрій Корева, існує ряд підприємств де населення, яке проживає в зоні хімічного забруднення, не в повному обсязі забезпечене придатними засобами індивідуального захисту органів дихання. Відтак, посадовець звернув увагу присутніх на своєчасне проведення тендерних процедур та оформлення необхідної документації для здійснення необхідних закупівель.

На завершення учасники засідання розглянули питання стану виконання рішення комісії ТЕБ і НС ОДА щодо забезпечення техногенної і пожежної безпеки на базах (арсеналах) зберігання боєприпасів.

В ході аналізу виконання рішення комісії ТЕБ і НС встановлено, що не всі заходи виконуються в повній мірі. Так, не завершено з’ясування причин порушення норм  забудови в прогнозованій зоні ураження військової частини А-3013.

Також Олешинською, Шаровечківською, Чорноострівською ОТГ не виконуються заходи з розробки містобудівної документації та впровадження інженерно-технічних заходів цивільного захисту населених пунктів.

Окремо присутні обговорили питання розчистки лісових насаджень поблизу військової частини А-3013 с. Гузевиця.

Юрій Миколайович повідомив, що Управлінням лісового господарства це питання було вирішено, але разом з тим для постійного догляду є необхідність передати її в постійне користування. Тому пропонується Головному управлінню Держгеокадастру в області розглянути можливість та підготувати відповідні документи для розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 10 га за рахунок земель державної власності (землі лісогосподарського призначення) на території Чорноострівської ОТГ Хмельницького району, управлінню лісового та мисливського господарства в області.

Також посадовець звертаю увагу голів ОТГ на недопущення передачі (надання) земельних ділянок у власність у 2-км. зоні навколо технічної території військової частини.