09.10.2019 — 10:07

Підсумки чемпіонату світу з легкої атлетики у Досі

В столиці Катару 6 жовтня завершився чемпіонат світу з  легкої атлетики за участю біля двох тисяч спортсменів з 209 країн. Медальний залік цих престижних змагань у  Досі виграла збірна США, яка завоювала 29 нагород (14 золотих, 11 срібних і 4 бронзових). На другому місці Кенія (5 золотих, 2 срібні і 4 бронзові медалі), на третьому – Ямайка (три золота, п’ять срібних нагород і чотири бронзи). Всього в Катарі на п’єдестал піднялися представники 43 команд, які повезли золото до 17 країн.

Україна завдяки сріблу 18-річної Ярослави Магучіх з Дніпра, яка встановила світовий рекорд серед юніорок в стрибках у висоту (2,04м), а також другому місцю хмельничанки Марини Бех-Романчук, зайняла 21-у позицію в загальному медальному заліку, розділивши її з командою Естонії, а за очками замкнула першу десятку.

Для обох українок сектори стадіону у Досі вже були знайомі, адже 3 травня поточного року вони успішно дебютували тут у серії етапів “Діамантової ліги”. Тоді Ярослава здобула перемогу, а Марина посіла друге місце з результатом 6,74м. З того часу хмельничанка піднімалась на п’єдестали майже всіх змагань – особиста бронза і командне золото Європейських ігор, золото Всесвітньої літньої універсіади, перемога на чемпіонаті України. Кваліфікаційний відбір пройшла з четвертим результатом (6,74м), а у фіналі, виконавши вдало першу спробу на 6,81 м, увійшла до трійки лідерів і після вдалого стрибка на 6,92м 5-й спробі закріпилась на 2 місці. Поступилася вона лише беззаперечному сезону німкені Малайці Міхамбо, яка перемогла з особистим рекордом 7,30м.

Передбачені грошові винагороди від Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, профільного міністерства України, місцевих органів влади. Cподіваємось і на те, що незабаром вона поповнить славетну когорту заслужених майстрів спорту України з Хмельниччини. Бажаємо Марині та її тренеру Вадиму Крушинському й надалі впевнено крокувати до Олімпійського Токіо-2020.

На чемпіонаті виступило ще кілька легкоатлетів, котрі життєво пов’язані з нашим краєм. Так, 21-річний Едуард Забуженко, що нині представляє Київщину, який народився в Хмельницькому і розпочав заняття спортом в обласній ДЮСШ (перший тренер Олена Лещенко) 34-м завершив 20-кілометрову дистанцію  спортивною ходьбою, подолавши її за 1 год 41 хв 04 сек, Iгор Порозов з Дніпра, який до 2016 року виступав за нашу область фінішував 50-м у марафоні(2год 26хв 11сек). Обоє відстали від переможців у своїх видах на 15 хвилин. А стрибуни у висоту, котрі певний час у 2018-2019 роках перебували на навчально-тренувальних зборах в Хмельницькому, посіли такі підсумкові місця: киянки Юлія Левченко (4-2,00м) та Ірина Геращенко (23-1,85м), херсонець Андрій Проценко (14-2,26м).