09.10.2019 — 22:24

Протидія торгівлі людьми: виклики, досягнення та подальші кроки

Сьогодні в Хмельницькому відбулася підсумкова конференція “Досвід поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні у Хмельницькій, Чернівецькій та Луганській областях.” Метою заходу стало обговорення результатів реалізації цього проекту та напрацювання рекомендацій щодо подальших кроків та дій у сфері протидії торгівлі людьми в Україні.

До участі в конференції долучилися представники Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міністерства соціальної політики України, Національної поліції України,  органів соціального захисту державних адміністрацій у Хмельницькій, Чернівецькій та Луганській областях, інших місцевих суб’єктів взаємодії НМВ, громадських організацій – партнерів у виконанні проекту, органів місцевої влади, органів самоврядування, а також відповідальних за встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Захід розпочався із прес-брифінгу для журналістів. Про проблеми та досягнення у питаннях боротьби із торгівлею людьми України в цілому та Хмельниччини зокрема говорили Генрік Вілладсен, Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Олег Рикун, заступник начальника Департаменту по боротьбі зі злочинами пов’язаними із торгівлею людьми Національної поліції України, Ліля Грудко, керівник програми «Людська безпека» Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, Світлана Лукомська, директор Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА, Ельвіра Мручковська, представниця громадської організації “Сучасник плюс”, Оксана Устинова, керівник благодійного фонду “Ксена”, Лілія Ковєшнікова з РПСОЦ “Жінки Донбасу”.

Генрік Вілладсен зокрема зазначив, що сьогоднішня конференція є підсумком семи років спільних зусиль, спрямованих на розбудову в Україні системи боротьби із торгівлею людьми. За його словами, Україна є країною походження, транзиту та призначення відносно злочину торгівлі людьми. Переважна частина його жертв залучаються до примусової праці, дещо менша частина  страждає від сексуальної експлуатації.

Пан Вілладсен зауважив, що зазначена проблема є актуальною не лише для України, а й усіх 57 країн-членів ОБСЄ. Офіс Координатора проєктів ОБСЄ в Україні спільно з органами влади доклали чимало зусиль для боротьби з торгівлею людьми, зокрема, було розроблено чіткий порядок взаємодії, спрямований на ефективне переслідування виконавців цього злочину, а також порядок надання допомоги постраждалим. Протягом 5 років відбувалося впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, залучених до протидії торгівлі людьми в межах країни. У 12 регіонах проєкт реалізовувався за підтримки ОБСЄ, у решті  – за сприяння Всесвітньої організації праці.

“Озираючись назад, можу сказати, що це спрацювало. Лише за 9 місяців 2019 року статус особи, що постраждала від торгівлі людьми, отримали 169 громадян, тоді як за 6 попередніх років їх було близько 700, тобто в середньому 115-116 осіб на рік, – зазначив Генрік Вілладсен. – Прогрес України у цьому питанні визнано світовою спільнотою.”

Значний прогрес у питанні виявлення та допомоги постраждалим від торгівлі людьми відзначив і Олег Рикун, заступник начальника Департаменту по боротьбі зі злочинами пов’язаними із торгівлею людьми Національної поліції України. Він відмітив, що за останні роки значно зросла кількість таких  зареєстрованих злочинів. І це не тому, що в Україні набирає обертів торгівля людьми, а тому, що ця проблема перестала замовчуватися і зараз широко комунікується у суспільстві. Завдяки впровадженню національного механізму взаємодії та спільним зусиллям органів влади та громадських організацій такі випадки усе частіше потрапляють у поле зору правоохоронців, а отже врешті-решт доходять до суду. Так, станом на кінець вересня 2019 року 219 кримінальних справ щодо злочинів торгівлі людьми уже спрямовано до суду, тоді як у минулому році їх було лише 168.

Також Олег Рикун звернув увагу присутніх на те, що зараз торгівля людьми перестала сприйматися виключно у контексті сексуальної експлуатації жінок. Вперше з часу запровадження кримінальної відповідальності за цей злочин, в Україні виявлено більше жертв саме трудової експлуатації.  При цьому серед постраждалих переважають чоловіки – їх 117, ще 107 – це жінки.

На величезній ролі органів соціального захисту у протидії торгівлі людьми акцентувала увагу директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська. Вона відзначила високий рівень такої роботи саме на Хмельниччині, адже з 169 задокументованих цьогоріч випадків торгівлі людьми 26 зареєстровано саме у нашій області. Це говорить про зростання рівня довіри до органів влади.

“Ми допомогли 26 громадянам повірити у те, що хтось дійсно переймається їх проблемами і готовий допомогти. І неоціненну допомогу у налагодженні цієї довіри ми отримали від наших європейських партнерів. Саме вони змусили нас не лише по-іншому ставитися до цього явища, а й по-іншому поглянути на ресурси, які можуть бути використані для боротьби з торгівлею людьми. Бо ресурси – це не лише кошти, а й активні громадяни, громадські організації, посадові особи, члени сімей потерпілих, –  сказала Світлана Іванівна. – Впевнена, що у подальшій співпраці ми зробимо ще багато гарних спільних справ, бо є і перспективи, і напрацювання, і розуміння, як усе це реалізувати”.

Привітав та побажав плідної роботи учасникам конференції Сергій Ніжинський, заступник Міністра соціальної політики України, який звернувся до присутніх у режимі відеоконференції. Він наголосив, що питання протидії торгівлі людьми є одним із пріоритетів роботи міністерства, а тому вже підготовлено низку ініціатив, що спрямовані на підтримку постраждалих від цього злочину.

Про свої здобутки та проблемні питання розповіли у ході конференції представники Департаментів соціального захисту населення обласних державних адміністрацій у Хмельницькій, Чернівецькій та Луганській областях, а також Благодійного фонду «Ксена», ГО «Сучасник плюс» та РПСОЦ «Жінки Донбасу», які є виконавчими партнерами проекту впровадження національного механізму взаємодії суб’єктів, залучених до протидії торгівлі людьми.

У своїх виступах учасники зазначили про виклики у сфері протидії торгівлі людьми, які пов’язані з процесами децентралізації влади, новими тенденціями у кримінальних злочинах торгівлі людьми, а також військовим конфліктом на сході країни. Суб’єкти взаємодії – учасники конференції обговорили та прийняли Рекомендації конференції щодо подальших кроків поширення в Україні Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Приємною несподіванкою для окремих учасників конференції стали відзнаки від Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, яку вручив їм пан Генрік Вілладсен. Серед тих, хто отримав подяку за вагомий особистий внесок в реалізацію спільного з Міністерством соціальної політики проєкту  “Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні” – директор Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Світлана Лукомська.