10.10.2019 — 15:50

Маємо забезпечити особам з обмеженими можливостями комфортні умови життя, – С. Ткачук

9 жовтня під головуванням т.в.о. заступника голови адміністрації Сергія Ткачука відбулося засідання Комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при ОДА.

Розпочинаючи нараду, Сергій Ткачук повідомив, що у вересні Верховна Рада України схвалила Програму діяльності Уряду. Ключове у Програмі — це людина в центрі держави. Дії уряду будуть направлені на вирішення реальних проблем українців, які від народження до останніх днів життя матимуть доступ до всіх необхідних послуг належної якості.

Він наголосив, що сьогодні цьому питанню Уряд та органи влади мають приділяти чимало уваги і вживати всіх можливих заходів, аби особи з обмеженими можливостями почували себе комфортно, забезпечувати їм всі належні умови доступу до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Також посадовець розповів, що Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак ініціювала питання щодо внесення змін до порядку надання та розподілу коштів по містобудівній документації, де не передбачено планів, схем, детального планування в частині доступності і виконання тих норм, які сьогодні затвердженні і діють. Такі проекти не зможуть претендувати на державне фінансування.

Тому, додав Сергій Ткачук, при розробці проектної документації першочергово необхідно приділяти увагу питанню доступності до об’єкта. Окрім того, прийняття об’єкта в експлуатацію має здійснюватися за участю Комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

В продовження обговорення даного питання, заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко доповів про заплановані та виконані заходи по безперешкодному доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Хмельницького.

Він повідомив, що в місті проживає 26590 осіб з інвалідністю усіх категорій. Так, з метою стимулювання розвитку системи соціально-економічних, медичних, матеріально-побутових, культурно-оздоровчих заходів, спрямованих на покращення соціальної підтримки даної категорії громадян в місті з 2017 року діє комплексна програма «Піклування». В  програму внесено окремий розділ щодо створення умов для безперешкодного доступу осіб з обмеженими можливостями об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста.

Що стосується питання безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобіьних груп населення по окремих галузях, посадовець зазначив, що в управлінні праці та соціального захисту населення та в громадських приймальнях створено умови для безперешкодного доступу. Всього функціонує 6 будівель, які повністю доступні, встановлено інформаційні таблички з надрукованим рельєфними знаками. Також у вересні 2018 року відкрито Центр соціальних послуг у форматі «Прозорий офіс». По всіх закладах соціально-культурної сфери, де робиться реконструкція або нове будівництво, обов’язково проводиться експертиза.

Що стосується облаштування пандусів, то в 2018 році влаштовані 18 пандусів на перетині тротуарів з перехрестями та пішохідними переходами. Робота в цьому напрямку продовжується.

З метою покращення умов та безпеки пересування осіб з вадами зору на 58 світлофорних об’єктах міста встановлено та функціонує 57 пристроїв мовного супроводу сигналів світлофору та 51 звуковий сигнал.

На центральних міських маршрутах міста працює 44 автобуси та 30 тролейбусів, пристосованих для перевезення осіб з обмеженими можливостями, 57 автобусів та 29 тролейбусів обладнані кнопками сповіщення водія. На 74 тролейбусах встановлено гучномовці для зовнішнього оголошення зупинок.

Андрій Євгенович повідомив, що міська рада планує придбати в лізинг ще 10 нових автобусів на початку наступного року, які будуть обладнані відповідними засобами доступності.

Продовжуючи доповідь, посадовець зазначив, що протягом 2018-2019 року облаштовано 5 зупинок тактильною плиткою для осіб з вадами зору. Продовжується встановлення гучномовців для зовнішнього оголошення зупинок, наразі такі пристрої вже мають 69 тролейбусів. Робота по обладнанню системою озвучення на тролейбусах продовжується.

Окрім того, з 2016 року в місті діє така програма як соціальне таксі. Також управління праці та соціального захисту населення міської ради співпрацює з 72 громадськими організаціями соціального спрямування, які охоплюють понад 47 тисяч осіб.

В свою чергу, т.в.о. заступника голови адміністрації повідомив, що на минулому засіданні Комітету від осіб з вадами зору були почуті нарікання з приводу того, що вони не бачать і не можуть розрізняти номер маршруту через зовнішню рекламу. Також нові тролейбуси облаштовані плинною стрічкою і особи з вадами зору не в змозі побачити номер і маршрут тролейбуса. Відтак, від даної категорії осіб надійшла пропозиція забезпечити встановлення в нових тролейбусах трафаретів з відповідним кольором, номером та напрямком тролейбуса.

Також необхідно в закладах соціального спрямування помітити жовтою смужкою початок і кінець сходинок, аби можна було з орієнтуватися де вони закінчуються. Окрім того, необхідно розглянути можливість облаштування від залізничного вокзалу до центру міста спеціального тротуару для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Заступник міського голови Андрій Бондаренко зазначив, що дані зауваження будуть взяті до відома і розглянуті на комітеті міської ради.

Також в ході наради було наголошено на необхідності приведення у відповідність до вимог виборчі дільниці. За словами Сергія Ткачука, необхідно перенести виборчі дільниці у приміщення, які облаштовані для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп, або здійснити належне облаштування цих дільниць згідно законодавства.

На завершення наради учасники обговорили питання благоустрою території обласної лікарні. Сергій Петрович зазначив, що необхідно внести коригування в проектно-кошторисну документацію в частині доступності.

В свою чергу, заступник голови обласної ради Валерій Лесков повідомив, що днями на території обласної лікарні відбудеться нарада з питань виконання робіт, благоустрою території. Відтак, Валерій Олександрович запросив начальника відділу містобудування та архітектури області Ірину Дунаєвську долучитися до наради і безпосередньо там озвучити дане питання.