10.10.2019 — 19:12

Хмельниччина в трійці областей з найменшими боргами по заробітній платі

Сьогодні під головуванням т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Олександра Дехтярука відбулося спільне засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення та тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Учасники засідання розглянули питання підвищення рівня оплати праці, легалізації трудових відносин та обговорили стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-боржниках області.

Як доповіла директор Департаменту соціального захисту населення Світлана Лукомська,  станом на 1 вересня 2019 року за найменшою сумою боргу по заробітній платі область посіла 3 місце серед регіонів України. З початку 2019 року за результатами діяльності місцевих та обласної тимчасових комісій вдалось значно зменшити борги в області. Найбільше знизилися борги по таких підприємствах, як ДП «Науково-технічний комплекс «Завод  точної механіки» (м. Кам’янець-Подільський, на 7,6 млн грн.), ПАТ «Полонський гірничий комбінат» (Полонський район,  778 тис. грн.).

Світлана Іванівна також повідомила, що за моніторинговими даними станом на 01 жовтня 2019 року в області залишається 16 підприємств-боржників із загальною сумою заборгованої заробітної плати 5,3 млн гривень. При цьому основну суму складають борги 12 підприємств-банкрутів (4,4 млн.грн.). 2 економічно неактивних підприємства боргують 602 тис гривень, та ще на 2 економічно активних підприємствах борг складає 369 тис. грн.

Окремо директорка Департаменту зупинилася на питанні рівня  середньомісячої заробітної плати в області. Вона зауважила, що з одного боку є позитивна тенденція, адже у порівняні у аналогічним періодом минулого року спостерігається відчутне її зростання, однак область все ще відстає від загальноукраїнських показників. За статистичними даними середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у II кварталі поточного року по області становила 8527 грн, що на 17,0% більше у порівнянні з відповідним періодом 2018 року.

Найбільш суттєве підвищення рівня оплати праці спостерігалось у працівників таких видів економічної діяльності, як будівництво – на 39,1%, хоча в порівнянні із загальноукраїнськими показниками  заробітна плата залишається низькою, 7097 грн., операції з нерухомим майном – на 32,2%о, 7313 грн; діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – на 31,7%, 6540 грн, фінансова та страхова діяльність – на 29,0%, 13541 гривня.

Водночас, найменш оплачуваними в області залишаються працівники, зайняті на підприємствах з тимчасового розміщування й організації харчування, заробітна плата яких у II кварталі поточного року становила 4521 грн або 53,0% середнього рівня по економіці області; мистецтва, спорту, розваг та відпочинку – 6152 грн (72,2%), охорони здоров ‘я та надання соціальної допомоги – 6384 грн (74,9%).

Серед районів та міст обласного значення найвищий рівень оплати праці у II кварталі 2019 року був у місті Нетішин (15758 грн), Старокостянтинівському районі (11202 грн.), містах Славута (9592 грн.) та Шепетівка (9006 гривень).

Низькими за рівнем заробітної плати були показники у Білогірському (7108 грн. або 83,3% до обласного показника), Дунаєвецькому районі (з/п у II кварталі складала 7166 грн. – 84,0%), Ярмолинецькому – з/п у II кварталі складала 7176 грн.  – 84,2%), Новоушицькому районі (7297 грн.  – 85,6%) та Старосинявському – 7527 грн (88,3%).

Окремо Світлана Лукомська проаналізувала роботу в області, що була спрямована на легалізацію “тіньової” зайнятості. Вона наголосила на важливості цього напрямку: “Питання тіньової зарплати – це питання наповнення місцевого бюджету. Зараз окремі ОТГ вже почали стикатися із невиконанням дохідної частини бюджету. І якщо раніше можна було сподіватися на суттєві субвенції з державного бюджету, то зараз ОТГ мають розуміти, що єдиним джерелом наповнення їх бюджетів є створення робочих місць, розвиток економіки та сплата податків.”

Посадовиця зазначила, що у січні-серпні 2019 року в області проведено 4024 заходи з питань легалізації трудових відносин, виявлено 747 суб’єктів господарювання без державної реєстрації та 1106 роботодавців, які використовували найману працю без укладання трудових договорів.

Зареєстровано 1493 суб’єкти господарювання, укладено 4835 трудових договорів. Реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з «тіні» 6328 осіб.

Однак в окремих районах ця робота є незадовільною. Так, у Білогірському районі у січні-серпні 2019 року проведено 35 заходів з питань легалізації заробітної плати. За результатами роботи не зареєстровано жодної особи. Інспектори праці, які отримали відповідні посвідчення, у  районі відсутні. У Старосинявському районі протягом січня-серпня 2019 року проведено 10 заходів з питань легалізації заробітної плати. За результатами вжитих заходів зареєстровано 8 осіб. Інспектори праці також відсутні. У Ярмолинецькому районі протягом січня-серпня 2019 року  здійснено заходи інформаційно-роз’яснювального характеру робочою групою у 33 суб’єктів господарювання: у 9 юридичних осіб і 24 фізичних осіб-підприємців, за результатами зареєстровано 34 особи. Інспектори праці відсутні.

Підсумовуючи доповідь, Світлана Лукомська зауважила, що така ситуація є неприйнятною, а тому  місцеві органи мають вжити заходів, аби робота з легалізації тіньової зайнятості була більше результативною та ефективною.

Окремо учасники засідання заслухали інформації та пояснення запрошених керівників районів, які мають незадовільні результати.

Окрім того, в черговий раз на засіданні заслухали інформацію щодо ситуації з виплатою боргів із заробітної плати на таких підприємствах, як  АЗАТ «Вікторія» (с. Зеленці), КП «Цивільжитлобуд» (м.Хмельницький), Полонській житлово-експлуатаційній конторі (м.Полонне). Особливу увагу приділили саме питанню боргів останнього підприємства, бо якщо з боргами по заробітній платі обіцяють розібратися за рахунок бюджету Полонської ОТГ, то питання виплати ЄСВ поки що залишається відкритим. А воно є досить болючим для колишніх працівників, адже у разі несплати внеску їм до страхового стажу не буде враховано близько 5 років, які вони працювали у ЖЕК.

Серед іншого, учасники засідання обговорили ситуацію із виплатою заробітної плати працівникам підприємства об’єднання громадян «Хмельницьке учбово-виробниче підприємство УТОС». Як повідомила Світлана Лукомська, це питання перебуває на контролі в облдержадміністрації. Відбулися робочі зустрічі з колективом підприємства, Хмельницьким міським головою, проведено відповідні наради в Департаменті соцзахисту ОДА. За останній місяць міська влада взяла на себе зобов’язання укласти договір довгосторокової оренди частини приміщення підприємства, що дозволить їй здійснювати капітальні видатки на його ремонт та утримання, а отже довести його до ладу. Також з 1 жовтня розпорядженням голови ОДА надано дозвіл підприємству на користування пільгами у частині сплати податків на прибуток, додану вартість та на майно. Окрім цього розглядається можливість у разі вирішення всіх проблемних питань віднайти кошти для модернізації цього підприємства, аби його працівники могли на сучасному обладнанні виробляти конкурентноздатну продукцію.

Підсумовуючи засідання,  т.в.о. заступника голови ОДА Олександр Дехтярук відзначив плідну роботу його учасників та висловив сподівання, що напрацьовані рішення вже невдовзі принесуть реальні результати та дозволять закрити проблемні питання боргів по заробітній платі. Також він наголосив на тому, що робота з легалізації зайнятості має бути активізована по всій області, адже лише так можна забезпечити гідний рівень оплати праці та соціальний захист працівників, а також наповнювати бюджети усіх рівнів.