18.10.2019 — 16:00

20 жовтня – День працівників харчової промисловості

Сьогодні приймали вітання керівники і спеціалісти підприємств без продукції яких не може обійтися жодна людина в світі. 20 жовтня своє професійне свято відзначають працівники  харчової промисловості.

Підприємства харчової та переробної промисловості грають велику і провідну роль у питаннях забезпечення населення продовольчими товарами в усьому світі, оскільки турбота про хліб насущний завжди була однією з головних турбот людства. Харчова галузь є не тільки завершальною ланкою переробки сільськогосподарської продукції, але і організатором та інтегратором ефективного функціонування всього продовольчого комплексу.

Вітаючи учасників заходу т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко наголосив, що виробництво харчових продуктів є однією з найперших умов життя людей і розвитку суспільства. За його словами, на дану галузь покладено відповідальне завдання – задоволення потреб кожної родини в якісній, смачній та доступній продукції харчування. Ефективна робота підприємств галузі зумовлена, передусім, професіоналізмом працівників, високим рівнем організації виробництва та впровадженням новітніх технологій.

“Дорогі трудівники харчової промисловості, прийміть слова заслуженої подяки та шани і найщиріші вітання з нагоди Дня працівників харчової промисловості. Нехай кожен день приносить вам нові здобутки і досягнення, а ваше життя буде щасливим і радісним, родинне тепло і затишок допомагають у виконанні почесного і відповідального професійного обов’язку”, – сказав Володимир Ілліч.

Кращих працівників харчової промисловості було відзначено Почесними грамотами та подарунками. Гарного настрою усім присутнім додала концертна програма.

Довідково

На продовольчу безпеку Хмельниччини працює 114 підприємств основного кола звітності і до 300 підприємств середніх, малих, приватних підприємців та фізичних осіб, які займаються виробництвом харчових продуктів. Підприємствами харчової і переробної промисловості області забезпечується майже третина загального обсягу реалізації промислової продукції регіону. За січень-серпень реалізовано харчових продуктів і напоїв на суму понад 7,9 млрд. грн., що майже на 1,4 млрд. грн. більше в порівняні до відповідного періоду 2018 року.

Над виробництвом хлібобулочних виробів сьогодні працюють в області 18 трудових колективів та безліч приватників та одноосібників. З початку року пекарями вироблено понад 25 тис. тонн хліба і хлібобулочних виробів, 1,7 тис. тонн здобних виробів та 105 тонн тортів . Найбільшими виробниками є ТОВ «Агробізнес», ТОВ ТД «Хмельницькхліб», СТ «Домашній хліб», ПРАТ «Ізяславський хлібзавод», ТМ «Мамин хліб», ТОВ «Український кристал», ПРАТ «Славутський хлібзавод», ПП «Добрий Хліб».

Завдячуючи нелегкій праці працівникам хліб заводів жителі області повністю забезпечені  в цьому важливому продукті за ціною нижчою, ніж в середньому по Україні на 5%.

Переробкою продовольчого зерна в області здійснює 14 підприємств основного кола звітності. Найбільшими з яких є «Богдановецький комбінат хлібопродуктів», ТОВ «Хмельницьк-млин», ТОВ «Агробізнес», ТОВ «Деражня млин», ТОВ «Хмельницькзернопродукт», ТОВ «Хмельницька макаронна фабрика», ТОВ «Сані Фуд», ТОВ «Дар землі», ПП «Вектор Плюс» якими виробляється  борошно, різних видів крупи, макаронні вироби, сухі сніданки, тощо. З початку року підприємствами вироблено 60 тис. тонн борошна, питома вага в Україні майже 6%, виробництво макаронних виробів складає 2,5 тис. тонн – питома вага в Україні понад 5%.

Не менш важливою є молочна галузь, яка на Хмельниччині представлена сімома потужними підприємствами, які здійснюють переробку молочної сировини і виробництво високоякісної молочної продукції. Це такі підприємства, як ПРАТ «Деражнянський молочний завод», ТОВ «Віньковецький сир завод», ДП «Старокостянтинівський молочний завод», ПП «Дживальдіс», ПРАТ «Хмельницька маслосирбаза», ТДВ «Дунаєвецький маслозавод» , ПП «Ізяславмолпродукт».

На переробку в цьому році поступило понад 140 тис. тонн молока що складає 30% до його виробництва в усіх категоріях господарств області. За вісім місяців цього року вироблено 6,4 тис. тонн молока питного, 7,4 тис. тонн масла та більше 3 тис. тонн сирів різних видів. Приємно також відзначити що дана продукція до кінцевого споживача доходить за ціною на 5% нижчою, ніж в середньому по Україні.

В області переробкою м’яса займається понад 20 підприємств. Найбільші з них: ТОВ «Верест», ПП «Агропродукт», ПП «Рикун», ТОВ «Проскурів Агро», Зіньківський ковбасний цех ФГ «Подільська марка», ТОВ «Подільський бройлер». З початку року в області вироблено понад 2,6 тис. тонн м’ясних виробів, що на 10% більше попереднього року.

В сезон цукроваріння в 2019 році працюють Наркевицький, Теофіпольський, Старокостянтинівський і Шепетівський  цукрові заводи. На переробку вже в цьому році поступило понад 500 тис. тонн буряка з якого вироблено майже 50 тис. тонн цукру. Проводиться реконструкція Красилівського цукрового заводу.

Активно інвестується переробка технічних культур. За останні 7 років введено в дію заводи по переробці сої в Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Старосинявському, Городоцькому та Волочиському районах загальною потужністю 2426 тон за добу. До кінця 2020 року планується введення в дію 1 лінії по переробці ріпаку в Дунаєвецькому районі. За кілька років введеться в дію завод по переробці олійних на 1 млн. тонн в Старокостянтинівському районі, що дасть можливість  переробляти всю вирощену сою, ріпак та соняшник і вже не реалізувати сировину, а продукцію переробки. Для реалізації даного проекту буде інвестовано 130 млн.дол., та очікується створити  500 робочих місць. Як результат в поточному році в порівняні з попереднім виробництво олії збільшено в більше, ніж в 6 разів.

Зарекомендували себе як надійні виробники високоякісної продукції консервні підприємства «Сатанівський консервний завод», «Балтіка», «Інтерпродсервіс», «Яблуневий дар», з виробництва води «Оболонь»,  з виробництва пива Славутський та Хмельницький пивоварні заводи, з виробництва солоду Славутський  та Чемеровецький солодові заводи.

На сьогоднішній день на 60 підприємствах області впроваджено міжнародні системи управління безпечністю та якістю харчових продуктів. Це підприємства, які спеціалізуються на виробництві молочних продуктів,  м’яса, плодоовочевої консервованої продукції, кондитерських виробів, тощо та реалізують свою продукцію за межі України. З початку року за межі держави експортовано понад 28 тис. тонн меду, 1,3 тис.тонн молочної продукції, та сотня найменувань інших товарів. Харчові продукти, продукти тваринного походження експортувалися у 131 країну світу.