28.10.2019 — 10:53

Єдина державна система електронного обліку деревини – вимога дня

24 жовтня під головуванням першого заступника начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Павла Золотого відбулася нарада щодо запровадження постійними лісокористувачами ведення електронного обліку деревини, яку заготовляють в лісах комунальної та державної форми власності. В роботі наради взяли участь лісокористувачі Хмельниччини, представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та ГУ ДСНС в Хмельницькій області.

Заступник начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Безноско поділився досвідом роботи системи електронного обліку деревини на підвідомчих підприємствах, де він діє в повному обсязі в межах єдиної державної системи електронного обліку деревини. Він розповів, що лісгоспи  придбали необхідні комплекти для маркування деревини: кишенькові персональні комп’ютери, термопринтери, засоби для кріплення та зберігання бирок. Облік ведеться чітко й оперативно.

Також обласне управління постійно моніторить процес маркування заготовленої деревини (введення в систему електронного обліку деревини заготовлених сортиментів) та реалізації круглої деревини через ЕОД. Зараз підприємства обласного управління також готуються до реалізації деревини через інтернет-магазин. За його словами, це дасть змогу покупцеві бачити, який асортимент продукції можна придбати і конкретно де.

Генеральний директор Лісового інноваційно-аналітичного центру Віктор Мельниченко детально розповів про електронний облік деревини. Було наголошено, що система електронного обліку деревини допомагає оперативно в поточному часі бачити залишки лісопродукції на кожній лісосіці в розрізі порід та сортиментів, а також приймати управлінські рішення щодо напрямків реалізації й вивезення продукції та інше.

Серед основних завдань електронного обліку лісопродукції є: своєчасне, якісне та достовірне відображення руху лісопродукції; одержання даних про залишки лісопродукції; контроль за зберіганням і використанням лісопродукції; облік та контроль за оплатою відвантаженої лісопродукції; контроль за роботою матеріально-відповідальних осіб; попередження нестач, крадіжок і незаконного витрачання лісопродукції.

Необхідність повсюдного запровадження електронного обліку деревини – це веління часу. Президент України  Володимир Зеленський 9 липня 2019 року підписав указ №511/2019 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів». Ним зобов’язано запровадити до 1 листопада 2019 року електронний облік деревини.

Крім того, учасники наради активно обговорили шляхи запровадження електронного обліку та ставили запитання щодо вартості обладнання, використання його у різних умовах.

Заступник директора Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації-начальник управління заповідної справи, екології, мережі природних ресурсів та зв’язків з громадськістю Руслан Якубаш зосередив увагу лісокористувачів на виконанні лісівничих заходів на об’єктах природо-заповідного фонду.

Представник ГУ ДСНС в Хмельницькій області розповів про роботу в пожежо-небезпечний період, який досі триває.

Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ.