25.10.2019 — 16:12

Безпека дітей має бути на першому місці!

На цьому наголосив Прем’єр-Міністр України Олексій Гончарук під час всеукраїнської селекторної наради, яка стосувалась питань запобігання харчових отруєнь в освітніх навчальних закладах України.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Василь Грушко, керівник ГУНП в Хмельницькій  області Анатолій Щадило та керівники окремих структурних підрозділів ОДА.

Олексій Гончарук наголосив, що кожна третя школа має проблеми з якістю харчування дітей, кожен день як мінімум дві дитини отруюються. Тому, за його слова, необхідно адекватно зрозуміти в якому стані знаходяться такі важливі об’єкти як харчоблоки в їдальнях.

«В наших школах та садках кожен день харчуються 5 млн дітей. За 2019 рік в 38% закладів встановили порушення в організації харчування — 626 отруєнь. Щодня майже половина дітей наражені на небезпеку. Це неприпустима історія. І ми не можемо не звертати уваги на це», – додав Прем’єр-Міністр.

Також Олексій Гончарук зазначив, що необхідно внести зміни до відповідних постанов, що визначають перелік продуктів для дітей, яким рекомендована безглютенова та безлактозна дієта. Поряд з цим, потрібно оновити перелік рецептурних довідників та збірників меню для шкільних їдалень, та осучаснити Державні санітарні правила і норми влаштування шкіл та садочків.

Голова Уряду зазначив, що у областей є 2 тижні, щоб підготувати реалістичний план приведення в порядок державної політики в сфері безпечного харчування в закладах освіти.

В ході селектору, досвідом впровадження регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» поділився начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський.

В підсумку селекторної наради Прем’єр-Міністр України закликав очільників обласних державних адміністрацій вжити всіх необхідних заходів для того, щоб зрозуміти реальний стан справ в кожному регіоні.

Довідково

На території Хмельницької області нараховується 727 закладів дошкільної освіти та 689 – закладів загальної середньої освіти.

На підставі ризик-орієнтованого підходу ці об’єкти перевіряються двічі на рік.

За 9 місяців державними інспекторами Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проведено 963 (440 ДНЗ та 523 школи) перевірок. За результатами заходів державного контролю  складено 382 приписи в яких вказані  невідповідності та надано терміни на їх усунення. Приписи вручено керівникам закладів.  Разом з тим, на зазначених об’єктах, в рамках державного контролю, заплановано протягом 2019 року відібрати 1298 зразків харчових продуктів. За 9 місяців відібрано та направлено на дослідження на показники безпеки 807 зразків. За результатами досліджень уповноваженої державної лабораторії (Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби) надано 56 позитивних результатів по мікробіологічних показниках. А саме, виявлено наявність бактерій групи кишкової палички, яка характеризує гігієну технологічного процесу.

З метою протидії фальсифікації традиційних молочних продуктів жирами не тваринного походження заплановано відібрати 308 зразків. Відібрано 96 зразків.

Основні невідповідності, що  виявляються за результатами проведення заходів державного контролю:

Не належне проведення миття та  дезінфекції  обладнання, інвентарю, що контактує з харчовими продуктами. Відсутні деззасоби  для дезінфекції обладнання, столових приборів, прибирального інвентаря, в результаті чого не проводиться дезінфекція.

Харчоблоки не забезпечені в достатній кількості маркованими ємностями   для дезінфекції робочих інструментів (кухонних та столових приборів) та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами

Супровідні документи, відповідно яких постачаються харчові продути, заповнені некоректно, відсутні дані щодо походження харчових продуктів, щодо їх якості, дати виготовлення та термінів зберігання.

Неможливо в повній мірі прослідкувати дотримання температурного режиму в холодильних та морозильних камерах – не всюди наявні термометри

Не розроблено періодичність навчання персоналу з питань особистої гігієни та з питань гігієнічних вимог до виробництва харчових продуктів, відсутні підтверджуючі документи щодо проведення вище зазначених навчань.