31.10.2019 — 15:44

На базі Ізяславщини відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Сьогодні у  залі засідань Ізяславської районної державної адміністрації було проведено чергове засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Засідання провела голова обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу – заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина.

У роботі засідання також взяли участь члени обласної та районної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, керівники закладів охорони здоров’я Ізяславського району, окремих структурних підрозділів району, представники закладів освіти району, тощо.

Відкриваючи засідання Світлана Андріївна зазначила, що ситуація із захворюваністю на туберкульоз вже понад 20 років вкрай актуальна для України та Хмельницької області. Вона давно вийшла за рамки суто медичної галузі, набула загальнодержавного статусу, як одна із актуальних медико-соціальних проблем сьогодення.

Сьогодні, на зміну загальнодержавним програмам, робота з проведення протитуберкульозних заходів серед населення базується на положеннях Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року.

Сьогоднішнє виїзне засідання є плановим і має на меті спрямувати зусилля органів державної влади та відомств на вирішення питань щодо покращення ефективності проведення протитуберкульозних заходів з виконання плану заходів Стратегії протидії туберкульозу.

Директор Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Яків Цуглевич зупинився на питаннях сучасного стану медичної галузі Хмельниччини та перспективах її розвитку. Зокрема, Яків Миколайович зазначив: «В умовах розбудови системи громадського здоров’я пріоритетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції в країні залишаються: забезпечення рівного доступу до консультування і тестування на ВІЛ загального населення та представників груп ризику щодо інфікування ВІЛ, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб послугами догляду та підтримки, антиретровірусним лікуванням, попередження нових випадків інфікування ВІЛ. Розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє ЛЖВ отримати шанс на якісне та продуктивне життя та розширює можливості попередження подальшої передачі ВІЛ».

Про стан виконання плану заходів Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в т.ч. хіміорезистентного та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року поінформував т.в.о. директора КНП «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер Хмельницької обласної ради» Сергій Василенко.

Про взаємодію ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Хмельницькій області  з неурядовими організаціями та закладами здоров’я  в області доповідав начальник філії Державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Хмельницькій області Микола Вітвіцький.

Заступник голови Ізяславської районної державної адміністрації Володимир Левченко розповів присутнім про роботу відповідної районної координаційної ради щодо між секторальної співпраці  в протидії епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Підводячи підсумки засідання, Світлана Павлишина наголосила: «На сьогодні, з метою покращення виконання заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу необхідно забезпечити: узгодження заходів щодо розширення послуг тестування на ВІЛ-інфекцію в першу чергу з профілактичними та лікувальними заходами в контексті реформування системи охорони здоров’я; ефективну міжвідомчу та міжсекторальну координацію реалізації заходів з надання послуг тестування на ВІЛ-інфекцію;підготовку медичного персоналу та осіб без медичної освіти з питань надання послуг тестування на ВІЛ-інфекцію за стандартизованими програмами; функціонування сайтів з надання послуг тестування на ВІЛ-інфекцію у закладах охорони здоров’я усіх рівнів надання медичної допомоги, насамперед у закладах охорони здоров’я первинного рівня; стале фінансування заходів, в тому числі за рахунок збільшення внеску місцевих бюджетів у регіональні програми з ВІЛ-інфекції/СНІДу».

За матеріалами Ізяславської РДА