13.11.2019 — 14:44

Нова банкнота номіналом 1 000 гривень: яка вона?

Майже три тижні тому, 25 жовтня 2019 року, Національний банк України ввів у обіг банкноту номіналом 1000 гривень. Однак ще не всі громадяни мали можливість її побачити, а тим більше потримати в руках. Отож трішки детальніше про нову купюру, її дизайн та елементи захисту – у матеріалі від НБУ.

За словами Голови Національного банку Якова Смолія, ключові переваги введення в обіг нової банкноти номіналом 1 000 гривень – підвищення зручності розрахунків та скорочення витрат на виготовлення та оброблення банкнот.

Нова банкнота поєднала в собі провідні технології дизайну і захисту грошей.

“Банкнота 1 000 гривень – це найвищий номінал, який сьогодні має наша національна валюта гривня,– зазначив Яків Смолій. – Тому вона надійно захищена. Ця банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення, у тому числі два сучасних оптично-змінних елементи. Кожен може самостійно перевірити її справжність”.

Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді квітки-кристалу, який має поступово змінювати колір від золотистого до нефритового і навпаки.

Ще один інноваційний елемент захисту – “віконна” захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу пурпурна полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського –визначного науковця, одного із засновників і першого президента Української академії наук, створеної у 1918 році.

Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

За дизайном банкнота номіналом 1 000 гривень наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень.

За розміром і кольором вона помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Дізнатися більше про особливості нової банкноти гривні найвищого номіналу, а також отримати відповіді на актуальні запитання можна на сторінці інформаційного порталу https://1000uah.bank.gov.ua

Докладніше про систему захисту нової банкноти номіналом 1 000 гривень та її оновлений дизайн можна також дізнатися з презентації.

Також Національний банк доповнив мобільний застосунок “Українська гривня” інформацією про нову 1 000-гривневу банкноту. Тож дізнавайтеся  про захист українських грошей, безкоштовно завантаживши мобільний застосунок “Українська гривня” з App Store або Google Play.