13.11.2019 — 17:58

Відбулося розширене засідання правління Союзу промисловців і підприємців та об’єднання організацій роботодавців області

Сьогоднішнє розширене засідання двох найпотужніших об’єднань області – правління Союзу промисловців і підприємців та Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області проходило на базі одного з передових добувних підприємств області – ПАТ «Гіпсовик».

До участі в засіданні долучилися т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, депутати обласної ради, керівники промислових підприємств та організацій краю.

Перед пленарною частиною розширеного засідання його учасники ознайомилися з виробництвом та продукцією АТ «Гіпсовик». Далі голова Союзу промисловців і підприємців та об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець поінформував присутніх про необхідність створення умов для підвищення конкурентноспроможності вітчизняних промислових підприємств та проблем неконтрольованої трудової міграції та «голоду» кваліфікованих робітничих кадрів.

Володимир Кальніченко відмітив, що  дана тематика є дуже актуальною на сьогоднішній день, оскільки світовий досвід показує, що підвищення конкурентноздатності промислових підприємств здійснює безпосередній вплив на подальший розвиток економіки країни.

Проте, додав він, на даний час цей процес гальмується низкою проблем, таких як: постійний ріст цін на енергоносії та комплектуючі матеріали; значне фізичне зношення і моральне старіння основних засобів; недостатність оборотних коштів на технічне переоснащення та модернізацію виробництва; високі кредитні ставки, що роблять кредитні кошти недосяжними для вітчизняних підприємств; недостатня кількість кваліфікованих робітничих кадрів, що спричинено виїздом робітників за кордон та зниженням ролі й престижу робітничих професій серед молоді; недосконалість законодавства у сфері надрокористування з питання отримання спецдозволів тощо. Відтак, все це опосередковано призводить до перенасичення внутрішнього ринку менш якісною, проте дешевшою продукцією з-за кордону.

Посадовець відмітив, що для того, щоб область не була залежною від різних форс-мажорних обставин та могла більш гнучко реагувати на коливання економіки, пріоритетним повинен стати розвиток харчової промисловості, машинобудування, металургійного виробництва, виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції тощо.

” Ми пишаємося підприємствами-найбільшими експортерами в області: ПАТ «Укрелектроапарат», ТОВ «Преттль-Кабель Україна», ТОВ «СіріусЕкстружен», ТОВ «Славутський комбінат «Будфарфор», ДП «Новатор», підприємства групи ТОВ «Красилівмаш», ТОВ «Модуль-Україна», ТОВ «ЮВЕНТА», ТОВ «МАНН+ХУММЕЛЬ ФТ УКРАЇНА» та іншими. Всі вони демонструють на закордонних ринках здатність наших вітчизняних підприємств виробляти конкурентоспроможну продукцію, характеристики якої не лише не поступаються, а й в деяких випадках навіть перевершують закордонні аналоги”, – сказав Володимир Ілліч.

Також він проінформував, що щороку облдержадміністрацією організовуються регіональні форуми. Так, 14 листопада у м. Хмельницький заплановано провести один з них –Хмельницький регіональний форум в рамках проведення Другого українського індустріального тижня. На таких заходах до діалогу запрошуються керівники потужних промислових підприємств, внаслідок чого вдається виокремити низку основних проблем, що перешкоджають провадженню ними діяльності, підвищенню їх конкурентноздатності, а, відповідно, й подальшому розвитку.

Володимир Кальніченко висловив сподівання, що озвучені сьогодні пропозиції щодо можливих шляхів подолання нагальних проблем промислового сектору області будуть враховані Мінекономрозвитку при розробці проекту Стратегії розвитку промисловості та відповідного Плану заходів до неї.

В продовження засідання, Голова правління Володимир Постовий виступив з доповіддю про досвід роботи АТ «Гіпсовик», яке займається виробництвом вапна та гіпсових сумішей, а також зупинився на актуальних питаннях надкористування.

Про стан та перспектив попиту і пропозиції робочої сили на локальному ринку праці в контексті діяльності Хмельницької регіональної служби зайнятості окреслив директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

Так, у січні-жовтні 2019 року кількість тимчасово вільних робочих місць і вакантних посад, заявлених підприємствами, установами, організаціями Хмельницької області, становила 31,1 тис., що становить 106,4% від кількості вакансій у січні-жовтні попереднього року.

Майже кожна четверта вакансія пропонується на підприємствах у переробній промисловості і кожна п’ята – в сільському, лісовому, рибному господарстві, 15% – в оптовій та роздрібній торгівлі, 9% – у державному управлінні й обороні, 7% – транспорті,  6% – у сфері освіти, по 4% – у будівництві та охорони здоров’я, наданні соціальної допомоги. Найбільший попит  спостерігався на кваліфікованих робітників (61%) та посади службовців (25%), решта працівники найпростіших професій.

Найбільшу потребу у працівниках заявляють підприємства міст Хмельницького та Кам’янець-Подільського, а також Шепетівського, Старокостянтинівського, Славутського міста та району, Кам.-Подільського та Красилівського районів.

Серед безробітних, які мали професійний досвід, кожен четвертий раніше працював у  сільському, лісовому та рибному господарстві; 18% – у сфері державного управління й оборони, обов’язкового соціального страхування; 15% – у переробній промисловості; 14% – у оптовій та роздрібній торгівлі, 5% – охорони здоров’я, наданні соціальної допомоги, 3% – в освіті. Спостерігається найбільша пропозиція робочої сили з боку робітників (51%), службовців (35%).

Характерною особливістю територіальної диференціації пропозиції робочої сили у Хмельницькій області є її залежність від демографічних показників, структури населення та особливостей системи розселення. Найбільше значення пропозиції робочої сили на зареєстрованому ринку праці спостерігається у місті Кам’янець-Подільському (2512 осіб), Шепетівському районі та місті (2407 осіб), місті Хмельницькому (2313 осіб), Славутському районі та місті (2048), Дунаєвецькому районі (1955). Найменше значення даного показника у районах із меншою чисельністю населення Віньковецькому (373), Ярмолинецькому (449), Старосинявському (519).

Для збалансування попиту та пропозиції на рику праці важливими є заходи щодо підвищення вартості робочої сили. На сьогодні, середній  розмір заробітної плати у вакансіях становив 5,7 тис. грн. (на відповідну дату 2018 року – 5,0 тис.  грн.), по Україні середній розмір зарплати у запропонованих роботодавцями вакансіях – 6,5 тис. грн. Середня заробітна плата в області за вересень 2019 рік становить 8,6 тис.грн., при цьому середній розмір заробітної плати, з якою безробітні звертаються до служби зайнятості, становить 5,3 тис. грн. (середній розмір допомоги по безробіттю за жовтень становив – 3,3 тис. грн., мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб – 1630 грн., максимальний розмір – 8028 грн.)

Серед районів та міст області найбільшу заробітну плату пропонували роботодавці Красилівського  району – 7,3 тис. гривень, міста Нетішин – 6,9 тис. грн., Хмельницького району – 6,4 тис.грн., міста Хмельницького – 6,2 тис. грн., Полонського району – 6,0 тис. грн.,  Шепетівського району та міста – 5,8 тис. грн.,  Кам.-Подільського району – 5,7 тис. грн.,  Ярмолинецького района – 5,5 тис. грн. В решті – середній розмір оплати праці у вакансіях коливався від 5,4 тис. грн. до 4,5 тис. гривень (у Чемеровецькому районі).