14.11.2019 — 17:00

Відзначення Дня працівників сільського господарства – це визнання звитяжної хліборобської праці на благо України, це хвала мозолястим рукам селян, які знають справжню ціну хлібу!

З такими словами звернувся до працівників сільського господарства області т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко під час урочистостей з нагоди Дня працівників сільського господарства.

Це свято відзначається щорічно у третю неділю листопада. Сьогодні, напередодні свята, в обласній філармонії відбулися урочисті заходи. Привітати кращих працівників та ветеранів галузі з їхнім професійним святом завітали керівники області, представники міської влади, агроформувань області, ветерани сільськогосподарської галузі Хмельниччини.

Висловлюючи слова вдячності за таку нелегку щоденну працю, Володимир Кальніченко зазначив, що в умовах сьогодення не легко працювати на землі, але завдяки наполегливій праці та умілому господарюванню працівників галузі досягнення в сільському господарстві останніх років стають загальновизнаними.

«В переддень професійного свята – Дня працівників сільського господарства – хочеться висловити Вам слова глибокої поваги і вдячності за сумлінне виконання хліборобського обов’язку, за те, що від ранкової зорі до заходу сонця, за будь-якої погоди, Ви все робите для того, аби щедро родила подільська земля. Зичу всім процвітання і стабільності, плідних ідей та успішного їх втілення у життя. А також миру, добра, міцного здоров’я, щастя Вам і Вашим родинам», – сказав посадовець.

Кращих керівників агроформувань області та працівників галузі Володимир Ілліч відзначив Почесними грамотами обласної державної адміністрації.

 

Довідково:

Агроформування області завершують осінній комплекс робіт. Намолочено 3,8 млн.тонн зерна при середній урожайності 70 ц/га, що є одним з найкращих показників в державі, а по врожайності ранніх зернових – найвищим показником. По завершенню всього комплексу жнивних робіт аграрії області очікують отримати вал  зерна  близько 4 млн. тонн., що на рівні минулого року. За останні 5 років валове виробництво зерна в області збільшилося на 600 тис. тонн, або на 15 відсотків.

У товаристві «Агрофірма «Обрій» Летичівського  району зібрано 40 тис. тонн  зернових культур при урожайності 99 центнерів з гектара,  у приватному підприємстві  «Україна Агро 2С» Чемеровецького району зібрали на круг по 90 центнерів зерна, а у  товаристві «Лани Віньковеччини» Віньковецького району отримали з кожного гектара зернових по 85 центнери.

На даний час на завершенні збирання цукрових буряків, накопано більше 1,3 млн.тонн. Середня врожайність складає 511 цнт. з гектара. У ФГ «Династія» Старокостянтинівського  району рівень урожайності цукристих склав 620 центнерів. А у ТОВ «Лотівка – Еліт» Шепетівського району, де площа вирощування цукрових буряків становила 1310 га, з кожного гектара  зібрано по 612 центнерів цукросировини.

В області працюють 4 цукрових заводи якими вже вироблено близько 150 тис. тонн цукру. Всього планується виробити цукру понад 160 тис. тонн, що дає можливість повністю забезпечити не тільки населення та харчову промисловість Хмельниччини, а й реалізовувати продукцію за межі області і країни.

Вагомих досягнень одержали товаровиробники області у вирощуванні  таких  культур, як кукурудза на зерно, соя та соняшник, урожайність кукурудзи на зерно по всіх категоріях господарств становить  майже 100 ц/га, а на окремих площах сягає 110-130 центнерів. Необхідно відмітити, що рівень валового виробництва кукурудзи зріс за останні  роки вдвічі,  а  соняшника – в п’ять разів.

Агроформуваннями Хмельниччини в непростих умовах  в оптимальні строки проведена сівба озимих культур під урожай наступного року. Всього посіяно понад 230 тис. гектарів озимих зернових культур та 63 тис. га озимого ріпаку. Всі площі перебувають у доброму та задовільному стані. На даний час ведеться підготовка ґрунту під посів ярих культур.

На даний час на Хмельниччині діє близько понад 900 малих фермерських господарств, які використовують 130 тис. га площ сільгоспугідь. Питома вага фермерських господарств у сільськогосподарському виробництві області становить 12 відсотків і цей показник постійно зростає.

Останніми роками розвивається в області органічне землеробство, як альтернатива сучасним системам виробництва сільськогосподарської продукції. На даний час в області діє 26 підприємств, які виробляють сільськогосподарську продукцію за органічними технологіями. Напрям їх діяльності різноманітний – це вирощування зернових культур та плодів, виробництво тваринницької продукції, меду, збір дикоросів тощо. Найбільше таких підприємств у Ізяславському та Шепетівському районах.

Високі результати ведення рослинницької галузі отримані за рахунок впровадження на більшості площ сучасних прогресивних технологій та суттєвого оновлення машинно-тракторного парку, чому сприяла державна Програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки. Тільки протягом поточного року господарствами області закуплено 328 одиниці сільськогосподарської техніки та обладнання на суму понад 500 млн. гривень, а за останні 5 років машинно-тракторний парк сільгосппідприємств області оновлено майже на  1400 одиниць. Це трактори, грунтообробна і  посівна техніка, оприскувачі, зерно-і кормозбиральні комбайни.

До прикладу у ФГ «Маїсс» Хмельницького району валове виробництво продукції тваринництва на 100 га угідь становить 1 млн.100 тис. гривень, від кожної з 800 корів отримано по 11403 кг. молока. Такі показники дають можливість спрямовувати отримані кошти на оновлення та розширення виробництва, підвищення заробітної плати працівників.

За 5 років сільськогосподарськими виробниками було введено в експлуатацію 30 тваринницьких об’єктів в тому числі 10 для вирощування великої рогатої худоби і виробництва молока, 8 – об’єктів для розведення свиней,  введено в дію одну з найбільших птахофабрик в Європі. Загальна вартість цих об’єктів 4,8 млрд. грн.. Продовжуються відповідні роботи і в 2019 році на 11 об’єктах, загальною вартістю 172 млн. грн.. В поточному році  відновлено роботу  трьох ферм з виробництва молока у Городоцькому, Старосинявському, Віньковецькому районі. Відновлено бройлерне виробництво на птахофермі «Подільський край – 2012»  селі  Кориченці, Деражнянського району. У ТОВ «Адамівка-Агро», с. Адамівка Віньковецького району були завершені роботи по реконструкції приміщення по відгодівлі свиней.

В 2019 році продовжено позитивну динаміку в нарощування поголів’я ВРХ в сільськогосподарських підприємствах традиційно по чисельності великої рогатої худоби область в Україні займає ІІІ місце, з чисельності поголів’я корів ІІ. Сьогодні позитивну динаміку за 9 місяців цього року з виробництва молока мають лише дві області (Тернопільська і Хмельницька) і по темпах росту його виробництва ми займаємо І місце в державі.

Розвиток сільського господарства області дає можливість успішно розвиватись харчовій та переробній промисловості області, яка налічує 110 підприємств основного кола звітності, до 300 середніх і малих підприємств, приватних підприємців та фізичних осіб, які займаються виробництвом харчових продуктів. В структурі промислової продукції виробництво харчових продуктів та напоїв становить майже третину.

З початку 2019 року реалізовано харчових продуктів, напоїв і на суму 8,8  млрд. гривень, що на 1,5 млрд. гривень більше ніж у минулому. В порівняні з 2014 роком щорічний обсяг реалізованої харчової продукції збільшено з 5,6 млрд. грн. до 10,5 млрд. грн.. Найбільших темпів росту досягнуто з виробництва олії, виробництво якої збільшено в порівняні з минулим роком майже в 6 разів.

За останні роки реалізовано інвестиційні проекти по  переробці сої та олійних культур в Старосинявському, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому, Кам’янець -Подільському районах, які дадуть змогу повністю переробляти технічні культури на Хмельниччині, створювати нові робочі місця, наповнювати місцеві податки, забезпечувати стабільну екологічну ситуацію в районах.

Підвищенню якості життя у сільській місцевості, наближенню побутових умов і сільської інфраструктури до європейських стандартів сприяє відродження кооперативного руху, розвиток малого і середнього бізнесу на селі. Зокрема, для надання послуг особистим селянським господарствам в області станом на  01 жовтня поточного року 9 районами області створено та функціонує 15 сільськогосподарських  кооперативів.

Створено та працює сім фермерських господарства сімейного типу по виробництві молока (2 у Ізяславському і Славутському районах), по одному у Полонському, Красилівському та Шепетівському районах. Загалом ці господарства утримують більше 100 корів.  Проводиться робота над створенням ще п’ятнадцяти сімейних  фермерських господарств в молочному скотарстві. Урядом України  прийнято цілу низку державних програм, направлених на підтримку малого і середнього бізнесу на селі, зокрема надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, кооперативного руху, приватних власників. Відповідно цим Програмам  агроформування області отримали у поточному році 58,3 млн. гривень компенсацій за різними напрямками діяльності. До кінця року передбачається отримати ще понад 40 млн. гривень бюджетних коштів.

Важливою складовою підвищення економічного розвитку сільських територій є створення нових робочих місць. З початку року створено 1360 нових робочих місця, в тому числі 180 постійних. За цей період  середньомісячна заробітна плата в аграрному секторі у розрахунку на одного штатного працівника проти відповідного періоду попереднього року зросла на 12% і становить 9012 гривень. Найбільший рівень заробітної плати у ТОВ «Хмельницьк-млин» Хмельницького району, в якому чисельність працюючих становить 303 чоловік, середня заробітна плата одного штатного працівника становить 19675 гривень.

За оперативними даними у поточному році за оренду земельних паїв нараховано майже 2,5 млрд. грн.. орендної плати, що на  330 млн.грн. більше до минулого року, а з 2014 року цей  показник збільшився втричі. Станом на 01 листопада  поточного року за  оренду земельних часток (паїв)  виплачено  2,2 млрд.грн.  або  86% до належного.

Нарахування орендної плати в середньому по області становить 9,7  відсотки від нормативної грошової оцінки землі.  А в ПП «Кочубіївське» Чемеровецького району в поточному році виплачено на кожен з 739 паїв по 14% від нормативно-грошової оцінки землі.

З початку року проведено близько 1000  ярмаркових заходів, на яких  реалізовано 28 тис. тонн  сільськогосподарської продукції за цінами виробників на загальну суму 450 млн. гривень. Ярмаркові ціни на основні продукти харчування були нижче ринкових в межах 10 відсотків.

Проведена робота сприяє стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку. На сьогодні вартість основних продуктів харчування, які входять до споживчого кошика жителів Хмельниччини одна з найнижчих по Україні.