14.11.2019 — 16:51

У Департаменті соціального захисту обговорили реформування мережі надання соціальних послуг в області

13 листопада 2019 року у Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації відбулася семінар-нарада директорів територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та  Центрів надання соціальних послуг. Також до роботи долучилися директор Департаменту Світлана Лукомська та профільні фахівці.

Основна мета заходу – обговорення  особливостей моделювання базової мережі закладів для надання соціальних послуг у Хмельницькій області. Семінар проведено за підтримки канадської неурядової організації «Stabilization Support Services» та в рамках реалізації проекту «Радник з питань внутрішньо переміщених осіб».

Зараз система соціального захисту населення на регіональному рівні охоплює 27 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 3 Центри надання соціальних послуг. Однак, очевидно, що надалі у зв’язку з створенням ОТГ, анонсованою адміністративно-територіальною реформою будуть відбуватися певні зміни. Учасники наради поділилися власним бачення подальшого розвитку базової мережі закладів для надання соціальних послуг в контексті реалізації реформи децентралізації та питання прийняття нового Закону України «Про соціальні послуги».

Обговоривши зазначені питання, учасники дискусії дійшли спільного висновку про необхідність реформування системи надання соціальних послуг, зокрема в об’єднаних територіальних громадах шляхом закріплення відповідних реформ на законодавчому рівні та збереження мережі закладів соціального обслуговування. При цьому особливої важливості набуває налагодження співпраці директорів територіальних центрів з головами громад в частині надання соціальних послуг населенню, яке проживає на території громад.

Також радник Мінсоцполітики з питань соціальної згуртованості Людмила Неверицька провела тренінг на тему: «Конфліктно та гендерно – чутливі підходи до діяльності та при прийнятті рішень».

Приємною подією стало вручення Подяки за співпрацю Департаменту соціального захисту населення від Радника Мінсоцполітики з питань соціальної згуртованості, а також привітання директора Городоцького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Надії Шевченко з нагоди присвоєння їй Указом Президента України звання «Заслужений працівник соціальної сфери».

За інформацією Департаменту
соціального захисту населення ОДА