15.11.2019 — 13:41

В облдержадміністрації відбувся круглий стіл, присвячений 75 річниці від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини

Цьогоріч Україна знову згадує одну з багатьох, на жаль, трагічних сторінок історії свого народу – у 2019 році виповнилося 75 років від початку депортації з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках українців – автохтонних мешканців цих регіонів.

Загалом понад 600 тисяч українців змушені були поспіхом залишити свої рідні домівки та починати життя на новому місці, у вкрай складних умовах. Ця депортація супроводжувалася терором, репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців, обмеженням їх політичних, соціальних, економічних і культурних прав. Тотальне виселення корінних українців зі споконвічних теренів за етнічною ознакою було ретельно сплановане і брутально здійснене комуністичними режимами Польщі та СРСР. Виселені з території Польщі українці знайшли свою другу домівку в різних регіонах України від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

Довгий час цю ганебну сторінку історії замовчували та приховували, але усі ті українці, які постраждали під час депортації, берегли свою культуру, традиції та пам’ять про своє походження. Із здобуттям незалежності Україною історичну справедливість почали відновлювати, а представники переміщених народів – об’єднуватися у спільноти, які ставлять на меті подальше збереження пам’яті про ті події та багатої культурної спадщини своїх предків. Одна з таких спільнот активно діє і на Хмельниччині.  Це регіональне суспільно-культурне товариство «Переселенці», яке утворене і зареєстроване в 2002 році з представників депортованих українців.

14 листопада з ініціативи керівництва товариства та за підтримки облдержадміністрації відбувся круглий стіл, присвячений 75 річниці від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини. Окрім активних членів товариства, до участі в заході долучилися начальник управління інформаційної діяльності облдержадміністрації Інна Михайлова  та заступник голови обласної ради Валерій Лесков.

Учасники круглого столу згадали хронологію тих трагічних подій, якими супроводжувалася депортація, поділилися спогадами та обговорили напрямки співпраці товариства “Переселенці” і обласної влади, аби привернути увагу суспільства до вивчення історії корінних українських народів, акцентувати увагу на питаннях збереження їх культури. Також присутні висловили свої думки та ідеї щодо організації подальших спільних заходів. Окрім того голова товариства Микола Букацький передав Валерію Лескову лист-звернення від імені членів своєї організації, у якому викладено пропозиції щодо прийняття обласною радою звернення до центральних органів влади щодо офіційного визнання депортованих українців постраждалими від комуністичного режиму, а також окремих питань їх соціального захисту.

На завершення представники обласної влади виконали приємну місію – вручили Почесні грамоти та подяки облдержадміністрації та обласної ради активним діячам регіонального суспільно-культурного товариства «Переселенці».