15.11.2019 — 09:00

15 листопада – Всесвітній день рециклінгу (вторинної переробки)

Для того, щоб привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до теми вторинної переробки відходів, 15 листопада проводять Всесвітній день рециклінгу (вторинної переробки).

Це свято було започатковано у 1997 році в США Національною рециклінговою коаліцією. Завдяки зусиллям екологів воно розповсюдилося по всьому світу.

Вторинною переробкою називають повторне використання або повернення в оборот сміття чи відходів виробництва. Зазвичай вторинній обробці піддають такі матеріали, як папір, скло, залізо, алюміній, тканини, пластик та інше, а органічні відходи широко використовують у сільському господарстві.

Завдання вторинної обробки – вирішення проблем обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції за рахунок використання більш дешевої сировини і боротьба із забрудненням навколишнього середовища. Нераціональне використання земних ресурсів привело до того, що вже витрачено майже третину цих ресурсів.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро. Наразі в Україні спостерігається негативна тенденція до збільшення кількості відходів, відправлених на полігони.

Варто пам’ятати, що зібрання 60 кг макулатури збережуть життя одному дереву, виробництво 1 тонни скла зі склобою зменшить використання піску на 600 кг, вапняку на 170 кг, кальцинованої соди на 190 кг, польового шпату на 170 кг та зменшить споживання енергії на 40 %, 1 тонна переробленого алюмінію (алюмінієві банки з напоїв) економить 4 тонни бокситів, а економія енергії на виробництво алюмінію  сягає 95 %. Цей список може бути дуже довгий.

Головне, це розуміння того, що такий вид використання відходів допоможе нам зробити життя краще та безпечніше. Потрібно небагато зусиль щоб зрозуміти на скільки це важливо. Зробіть свій внесок для збереження життя на нашій планеті.