19.11.2019 — 18:22

М.Кулеба: Найвищою цінністю сьогодні є дитина

Саме на цьому наголосив сьогодні у вітальному слові Уповноважений Президента України з прав дитини на форумі, приуроченому до “Дня молитви за сиріт”. Захід проводився з ініціативи ГО “Хмельниччина без сиріт” та за сприяння Хмельницької обласної державної адміністрації, Хмельницької обласної ради, Хмельницької міської ради, Духовної ради м.Хмельницького, ГО “Світанок”. Він мав на меті привернути увагу суспільства до проблеми сирітства та допомогти дітям-сиротам та дітям, що позбавлені батьківського піклування, знайти нові сім’ї.

Зала обласного театру імені М.Старицького сьогодні була вщерть заповнена. До спільної молитви за долю дітей долучилися народні депутати України, представники обласної та міської влади, релігійних та громадських організацій, громадяни, небайдужі до проблеми сирітства.

Вітаючи учасників зібрання, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба зауважив, що дуже важливим є те, що на ньому присутні як представники влади, так і релігійних громад та громадських організацій, адже вирішити проблему сирітства можна тільки поєднавши зусилля усіх.

“Найвищою цінністю сьогодні є дитина, і нам дуже потрібне розуміння цього у суспільстві. Що дитина – це створіння Боже, і ні в якому разі ми не можемо допускати, щоб ця цінність була на смітнику, помирала вдома без шматка хліба, блукала роздягнена чи страждала від жорстокості та насильства. Нам, як цивілізованому суспільству, не можна допускати того, щоб діти жили в інтернатах. Якщо ми насправді хочемо бути цивілізованими, хочемо, щоб нас поважали і любили, ми перш за все маємо навчитися поважати і любити один одного та ставитися до усіх дітей, як до своїх власних,” – наголосив Микола Миколайович.

Високопосадовець зауважив, що проблема сирітства як в Україні, так і безпосередньо на Хмельниччині стоїть дуже гостро, адже 1,5% дітей у нас живуть і навчаються в інтернатних закладах. Найгірше при цьому те, що більшість із них не є сиротами. Такі діти мають хоча б одного з батьків, але з тих чи інших причин змушені жити в закладах інституційного догляду. За офіційною статистикою, із 100 тисяч дітей, що перебувають у 718 інтернатних закладах, лише 6% є насправді сиротами. Саме тому, за словами Миколи Миколайовича, в Україні і було започатковано реформу інтернатних закладів, або реформу деінституалізації. Причини, основні принципи, подальші плани реалізації та перші результати впровадження її Микола Кулеба розповів у короткій презентації, яку він представив до уваги залу.

Як показують дослідження та статистичні дані, виховання в інтернаті негативно впливає на подальшу долю дітей. Вони погано соціалізуються в суспільстві, не можуть знайти своє місце в житті, а також, на превеликий жаль, нерідко мають проблеми із законом. Дуже сумна картина вимальовується і при аналізі фінансування інтернатних закладів, бо незважаючи на мільярди гривень, які витрачаються на їх утримання, кошти використовуються неефективно. Лише 15% з них витрачається насправді на задоволення потреб дітей. Решта – це зарплата працівників, утримання приміщень, комунальні послуги.

Розпочата реформа має на меті підтримати родини та запобігти потраплянню дітей у інтернати. Відповідальність за сім’ї, що потрапили у скрутне становище, мають брати перш за все громади. Саме вони мають бути зацікавлені у тому, щоб створити такі умови та послуги, за яких дитина буде виховуватися в сім’ї. Надзвичайно важливо, щоб кожна громада мала для цього соціального працівника, який зможе дати фахову оцінку потреб дитини та родини, а також запропонувати шляхи розв’язання кризових ситуацій.

Принципи, що сім’я є найкращим середовищем для виховання дитини, і збереження її для дитини є головною умовою благополуччя, а  також, що жодна дитина не має залишитися без уваги, і є основоположними у реформі деінституалізації.

Своє бачення вирішення проблеми сирітства та запобігання виникненню цього явища мали можливість висловити також представники влади, що долучилися до заходу. Як зауважила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, той факт, що переважна частина дітей, які живуть в інтернатах має насправді батьків, дійсно шокує, адже по суті порушує інше питання – усвідомленого та відповідального батьківства.

Посадовиця подякувала організаторам сьогоднішнього заходу та Уповноваженому Президента України з прав дитини за те, що вони привертають увагу суспільства до цих проблем, змушують про них говорити та шукати їх вирішення. “Ми ще тільки на початку нашого тернистого шляху, і якщо ми об’єднаємося  в молитві та в своїх справах і самі пізнаємо, що ж таке любов, то не будемо чути таких страшних цифр кількості дітей-сиріт, про які говорили тут сьогодні,” – зазначила Світлана Андріївна.

Далі представники різних релігійних конфесій провели спільну молитву за те, щоб кожна дитина знайшла свою родину. Також свої творчі номери представили талановиті діти.

До заходу організатори приурочили також флешмоб “Дім для сироти”, у ході якого кожен бажаючий міг виготовити та принести на загальну експозицію символічний іграшковий будиночок, зроблений з гарними побажаннями щасливої долі, аби кожна знедолена дитина знайшла люблячих батьків якнайшвидше. Працювала тут і виставка дитячих робіт та ярмарок громадських організацій, які допомагають покинутим дітям та родинам в скрутному становищі.

Після завершення першої частини зустрічі  представники влади, громади, духовенства, фахівці відповідних установ, які працюють з дітьми-сиротами та дітьми, що позбавлені батьківського піклування, у форматі круглого столу обговорили особливості реформи деінституалізації. Учасники мали можливість поспілкуватися з Миколою Кулебою та депутатом Верховної Ради України Оленою Копанчук, що також долучилися до дискусії, задати питання, що хвилюють, а також поділитися досвідом.

Микола Кулеба багато розповідав про те, як аналогічні реформи реалізовуються в різних країнах світу, які підходи до проблеми сирітства напрацювали у наших найближчих сусідів, зокрема країнах Прибалтики та Молдови. Детально зупинився високопосадовець на питанні стимулювання зацікавленості громад в організації надання відповідних соціальних послуг для сімей, що опинилися у скрутному становищі, не оминув також тему залучення громадських організацій до роботи з такими сім’ями, тощо. Підсумовуючи зустріч, він подякував усім за конструктивний обмін думками, за можливість донести свої ідеї.

“Я вірю, що у нас є сьогодні всі можливості, для того, щоб швидше досягти бажаних змін, – сказав Микола Кулеба. – Коли я кажу швидше – маю на увазі  не один рік. Маємо знати, що попереду у нас довгий шлях, і тому потрібно робити все, що в наших силах, аби спільно працювати на результат, нікому не нашкодивши та розуміючи, що саме ми робимо. Бажання є у серці кожного з нас, тому нам залишається докласти зусиль, аби трансформувати його в реальні дії, реальні справи і досягти успіху”.

Довідково. За інформацією Служби у справах дітей Хмельницької ОДА,  в області зареєстровано 1801 дитину, що є сиротою чи позбавлена батьківського піклування. З них 1604 перебувають під опікою громадян (опіка та піклування). 258 дітей живуть у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. З 1801 – 214 дітей перебувають у державних закладах: дитячих будинках, будинках дитини, установах соціально профілактичної роботи, а також навчаються в закладах профтехосвіти, коледжах, вищих навчальних закладах.

138 дітей із цього числа мають інвалідність, 24 з них – діти з глибокою інвалідністю, що перебувають у Меджибізькому дитячому будинку соціального захисту ІV профілю.

33 дитини у 2019 році були усиновлені.