20.11.2019 — 15:16

Триває обговорення питання реалізації земельної реформи в Україні

Сьогодні під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького проведено онлайн – нараду з регіонами щодо питання реалізації земельної реформи в Україні.

Від Хмельниччини участь у нараді взяли т.в.о. голови адміністрації Володимир Кальніченко, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк, керівники окремих районів та ОТГ, а також агроформувань області.

Заступник Міністра зауважив, що у зв’язку з прийняттям низки законопроєктів в рамках реалізації земельної реформи в Україні настав активний період обговорень даного питання на всіх рівнях. Так, було проведено ряд земельних форумів у регіонах України під час яких був представлений план Уряду стосовно зміни системи управління земельними ресурсами. Серед головних його пріоритетів є дерегуляція з питань землеустрою, реформа Держгеокадастру та всієї системи управління земельними ресурсами; значне передання повноважень щодо управління землею до ОТГ та місцевих рад; забезпечення фермерів достатнім фінансуванням на купівлю землі та інші потреби свого розвитку; антирейдерська реформа.

Тарас Висоцький анонсував, що планується провести ще 7 таких форумів в окремих областях, аби максимально отримати зворотній зв’язок по тих нормах, які мають допомогти якісно реалізувати земельну реформу.

На сьогоднішньому селекторі Тарас Миколайович зробив наголос на блоку, який змінює взаємодію на рівні органів місцевого самоврядування, а саме на двох основоположних законопроєктах: “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” від 01.10.2019 року  №2194 та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони” від 01.10.2019 року №2195.

Також високопосадовець проінформував, що 26 листопада у м. Києві заплановано засідання “круглого столу” з метою більш детального обговорення усіх незрозумілих моментів, які стосуються вказаних законопроєктів.