25.11.2019 — 18:26

Хмельниччина долучається до щорічної Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”

Вже традиційно з 25 листопада по 10 грудня Хмельниччина долучається до Всеукраїнської акції „16 днів проти  насильства”. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу в ці дні активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у  1999 році, але відзначатися він почав з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Щорічна акція „16 днів проти насильства” ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства у 1991 році. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку: 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством, 3 грудня – Міжнародний день інвалідів, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі.

Міністерство соціальної політики України є національним координатором з питань запобігання та протидії домашньому насильству. Привернення уваги громадськості до проблематики насильства у різних його проявах, формування „нульової толерантності” до цього ганебного явища та про результати роботи у цьому напрямку  під час всеукраїнського брифінгу розповів Сергій Ніжинський – заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції.

Цьогоріч Міністерство соціальної політики у співпраці з UNFPA Україна у рамках програми „Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні”, яка реалізується за підтримки урядів Великої Британії, Канади та Естонії, розпочинає нову хвилю кампанії „Розірви коло”. Ціль кампанії – підвищити нетерпимість суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Ось і сьогодні на базі Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації відбулось засідання, приурочене міжструктурній співпраці у протидії насильству в рамках проведення акції „16 днів проти насильства”. Таким чином облдержадміністрація долучилась до всеукраїнської інформаційно-просвітницької кампанії, яка одночасно розпочинається цього дня в усіх регіонах нашої держави. Окрім представників структурних підрозділів облдержадміністрації, до участі в засіданні були запрошені представники ГУНП та  Управління патрульної поліції  в Хмельницькій області, представники соціальних партнерів, що підтримують акцію в області, в тому числі і громадських організацій.

У ході засідання учасники узгодили план заходів, що будуть відбуватись в області у період акції, а також обговорили здобутки та проблемні питання у сфері протидії домашньому насильству та насильству за гендерною ознакою.

Як свідчить статистика, з початку поточного року у Хмельницькій області зареєстровано близько 3000 повідомлень про випадки домашнього насильства, переважна кількість яких (2219 випадків) надійшли від постраждалих жінок, 18 – від чоловіків, решта від дітей.  В Департаменті соцзахисту зазначають, що ці данні значно занижені, адже в нашому суспільстві все ще існує проблема довіри до органів державної влади та правоохоронних органів, що опікуються цими питаннями.

Ще однією проблемою, що заважає скласти реальну картину є неусвідомлення жертвами свого становища. “Б’є  – значить любить” – ця приказка, що досі часто звучить з вуст пересічного українця, яскраво демонструє наскільки важливим є донести до людей, що насильство не є нормою.

Також учасники заходу обговорили питання початку роботи на теренах краю мобільних груп реагування та запобігання домашньому насильству “Поліна”, відновлення довіри постраждалих від насильства осіб до органів та служб задіяних у протидії цьому явищу, злагодженій діяльності спеціальних служб у нівелюванні наслідків протиправної поведінки кривдників, а також поділились досвідом щодо вирішення проблемних ситуацій з якими вони зіткнулися у ході своєї роботи.