26.11.2019 — 17:07

Олексій Гончарук закликав українців вчасно вакцинуватися

Сьогодні Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів селекторну нараду щодо готовності регіонів до запровадження реформи системи фінансування спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги.

Від Хмельниччини участь в нараді взяли голова облдержадміністрації Дмитро Габінет, заступник голови ОДА Світлана Павлишина, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та інші запрошені.

Голова Уряду наголосив, що у 2020 році усі медичні заклади мають бути автономізовані, комп’ютеризовані та підключені до електронної системи охорони здоров’я для успішної співпраці з Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Відтак, Олексій Гончарук зазначив, що обговорюючи тематику сьогоднішнього селектору маємо звернути увагу на чотири вирішальних показники, а саме: рівень автономізації, рівень комп’ютеризації, стан укладення договорів з НСЗУ та підключення до електронної системи охорони здоров’я, а також на відсоток вакцинованого населення за основними хворобами.

Крім того, Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька зазначила, що необхідно, аби кожна область розробила графіки автономізації закладів. Так, за словами очільниці міністерства, буде видно результат його дотримання, стан виконання та проблемні питання.

В продовження наради, учасники селектору заслухали керівників окремих областей, в яких стан виконання вказаних показників не є втішним.

Окрема увага на селекторі була приділена питанню вакцинації населення в регіонах.

Прем’єр-міністр України звернувся до керівників на місцях з проханням організувати відповідну інформаційну роботу, аби максимально забезпечити рівень вакцинації в суспільстві.

«Сьогодні нам, як державі, потрібно проводити чітку послідовну політику, в тому числі і інформаційну, щоб пояснити людям, що вакцинація – це безпечно, необхідно, а також таким чином вони захищають не тільки себе від хвороб, а й людей навколо», – сказав голова Уряду.

Також він зауважив, що вакцин в Україні вистачить на всіх. Вже третій рік поспіль у кожний регіон країни централізовано закуповується ЮНІСЕФ за державні кошти та вчасно постачається достатня кількість вакцин для проведення календарних щеплень.

Поряд з цим, Прем’єр-міністр озвучив іншу проблему — неналежний стан обладнання, де зберігаються вакцини у деяких областях. Відтак, головам адміністрацій надано доручення провести аудит умов та належного стану зберігання вакцин та прозвітувати про результати Міністерству охорони здоров’я.

Аналізуючи стан виконання озвучених завдань у Хмельницькій області, голова адміністрації Дмитро Габінет проінформував, що на Хмельниччині функціонує 38 закладів вторинного рівня. Наразі у статусі комунальних неприбуткових підприємств вже працює 33 з цих закладів або 87% від усіх. Завершується перетворення ще чотирьох закладів: Хмельницьких міських  – лікарні, інфекційної лікарні, бувшого міськтубдиспансеру і Чорноострівської райлікарні.

Також проводиться оснащення закладів комп’ютерною технікою. Так, за рахунок обласного бюджету здійснюється централізована закупівля 600 одиниць цієї техніки для закладів вторинного та третинного рівня.

Що стосується питання вакцинації, то показники виконання планів щеплень за 10 місяців цього року на рівні або дещо вищі за розрахунковий показник (79%). За цей період вакцинацією проти кору охоплено 84% підлягаючих у цьому році осіб. Рівень охоплення вакцинацією дітей області проти дифтерії  на рівні або дещо вище розрахункового.

Область достатньо забезпечена медичними імунобіологічними препаратами для проведення профілактичних щеплень до кінця року, а по деяким позиціям із запасом на наступні роки.