27.11.2019 — 11:19

Робота над змінами до перспективного плану формування територій громад Хмельницької області практично завершена

26 листопада в облдержадміністрації відбулося чергове засідання міжвідомчої робочої групи, яка відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука обговорила пропозиції щодо змін у перспективному плані  формування територій громад області. Провів засідання голова облдержадміністрації Дмитро Габінет. До участі в обговоренні долучилися народні депутати України, депутати обласної ради, громадськість, представники громадськості.

Голова ОДА зазначив, що робоча група протягом місяця провела величезну роботу, опрацювавши усі пропозиції, що надійшли на її розгляд, намагаючись максимально врахувати бажання людей. Також він додав, що уже 29 листопада остаточний варіант плану має бути направлений до Міністерства розвитку громад та територій України.

“Маємо врахувати думку громади та прийняти сьогодні проміжне рішення, бо остаточне рішення прийматиме Кабінет Міністрів,” – наголосив очільник області.

Далі учасники засідання обговорили варіант перспективного плану, що був підготовлений за результатами проведеної робочою групою роботи. Представила його начальник управління регіонального розвитку та будівництва ОДА Віра Бригадир. Як зауважила посадовиця, громади, які не встигли досі об’єднатися дуже активізувалися в дні, що передували засіданню, надаючи документи та рішення сесій рад буквально в останні хвилини. Через це окремі пропозиції навіть не встигли відобразити на відповідній карті.

Присутні почергово заслухали пропозиції щодо поділу територій кожного з районів області, активно їх обговорювали та затверджували остаточне рішення шляхом голосування. Усі варіанти об’єднання оцінювалися відповідно критеріїв, зазначених у методичних рекомендаціях Міністерства розвитку громад та територій України, зокрема, наявності на території громади відповідної кількості дітей від 0 до 6 років (не менше 100), дітей 6-18 років (не менше 200), школи потужністю не менше 250 учнів та фінансової спроможності.

За результатами в окремих районах, наприклад, у Білогірському, Волочиському, Красилівському, Старосинявському, Новоушицькому, Дунаєвецькому, перспективний план залишили практично без змін, за деякими невеликими винятками. Внесли зміни до перспективного плану такого району, як Віньковецький, передбачивши створення двох ОТГ – Віньковецької та Зіньківської.

Найбільші суперечки викликали ті райони, де досі залишилися великі “білі плями”, тобто значні необ’єднані території. Це Кам’янець-Подільський, Старокостянтинівський та Хмельницький район. Після тривалого обговорення та заслуховування окремих голів громад та сільських голів члени комісії вирішили, що остаточну конфігурацію громад у цьому районі затвердять за день, давши добу окремим радам для надання рішення свої сесій в ОДА.  В окремих районах ситуація ускладнилася тим, що окремі сільські ради не надали жодного рішення, без чого практично неможливо остаточно сформувати ОТГ.

Чи не найактивніша дискусія розгорнулася навколо Хмельницької міської ОТГ. Прозвучали пропозиції щодо приєднання до неї навколишніх ОТГ. Питання приєднання Розсошанської ОТГ вирішили залишити на перспективу. Водночас, рішення про бажання приєднатися до цієї громади висловили Баламутівська ОТГ та село Михайлівка з навколишніми селами, які в затвердженому перспективному плані внесені як одна громада з центром у Михайлівці. Своє рішення вони аргументували тим, що у них практично відсутнє пряме сполучення з Ярмолинцями, однак досить непогане – із Хмельницьким. Також до Розсошанської ОТГ забажала увійти Скаржинецька сільська рада. Таку конфігурацію громади члени робочої групи підтримали.

Таким чином, остаточний варіант базового адміністративно-територіального устрою буде готовий уже за день. У ньому врахують всі рішення, які надійдуть до ОДА протягом доби.  Разом з тим, слід зауважити, що пропозиції щодо тих громад, що впродовж 4 років не долучилися до процесу децентралізації і фактично скористалися своїм правом промовчати, прийматиметься на рівні робочої групи. однак остаточне рішення залишається на рівні Кабміну. Також його буде опубліковано на офіційному сайті ОДА.