11.12.2019 — 11:45

Управління Держпраці: в рамках проведення Всеукраїнського тижня права проведено цикл практичних семінарів для підприємств ЖКГ та СКС

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено цикл практичних семінарів для підприємств житлово-комунального господарства та соціально-культурної сфери.

Під час заходів розглянуто причини виникнення нещасних випадків, аварій, пожеж, у тому числі під час експлуатації котелень, газовикористовуючого обладнання та нагрівальних електричних приладів.

Звернуто увагу на ризики негативних ситуацій, які посилюється практикою установки в приміщеннях громадських будівель герметичних пластикових вікон і дверей, що унеможливлює вільний доступ повітря в приміщення без встановлення додаткових вентиляційних систем та на експлуатацію теплових пунктів, в яких проведено реконструкцію з метою заміни газовикористовуючого обладнання на твердопаливні котли чи додаткового встановлення їх в тому ж приміщенні.

Посадовими особами Управління Держпраці наголошено, що більшість таких трагедій виникає у разі порушення вимог охорони праці. Зокрема, найхарактернішими з них є: експлуатація приладів та обладнання з несправними засобами захисту і сигналізації; самовільне втручання в їх конструкцію; не проведення своєчасного технічного обслуговування з метою утримання в технічно справному стані; експлуатація машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки без проведення їм технічного огляду чи експертного обстеження; порушення проектних рішень щодо експлуатації систем димовідведення та вентиляції приміщень.

Окремо було наголошено на дотриманні працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці та відповідних інструкцій під час експлуатації приладів і обладнання та допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устаткування, які пройшли спеціальне навчання з питань охорони праці, в тому числі із присвоєнням відповідної групи з електробезпеки.