13.12.2019 — 17:29

Світлана Павлишина побувала з робочим візитом у Дунаєвецькому районі

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина з робочим візитом відвідала Дунаєвеччину. У ході візиту вона ознайомилася з роботою комунального некомерційного підприємства Дунаєвецької районної ради «Дунаєвецька центральна районна лікарня», поспілкувалася з районними очільниками, головами об’єднаних територіальних громад району та медпрацівниками центральної районної лікарні.

У ході спілкування Світлана Павлишина проаналізувала ті зміни, що сьогодні відбуваються у сфері охорони здоров’я, розповіла медичним працівникам про зміни на вторинній ланці у системі екстреної та невідкладної допомоги, які чекають галузь у 2020 році.

Світлана Андріївна повідомила, що в області наразі функціонує 38 закладів охорони здоров’я вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, з них 20 центральних районних лікарень, та зазначила, що відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» з 2020 року запроваджується програма медичних гарантій для всіх видів медичної допомоги. У межах цієї єдиної бюджетної програми буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету. Відтак, змінюється механізм фінансування медичного обслуговування населення: замість медичної субвенції на утримання закладів охорони здоров’я буде оплачуватися медичне обслуговування пацієнтів за договорами з Національною службою здоров’я України за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Заступниця голови ОДА наголосила, що у 2020 році НСЗУ буде проводити оплату медичних послуг закладів охорони здоров’я згідно з підписаними договорами лише з автономізованими закладами, що мають необхідну кількість комп’ютерів та забезпечили підключення кожного робочого місця закладу до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я eHealth через одну з її медичних інформаційних систем. Також заклад має мати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, стратегічний план розвитку, затверджений фінансовий план на наступний період та укладений новий колективний договір.

Для отримання можливості укладення договору з НСЗУ за тим чи іншим пакетом послуг заклад має підтвердити спроможність надавати медичні послуги, що відповідають специфікації послуг та умовам закупівель відповідно до переліку проектів пакетів медичних послуг.

Особливу увагу Світлана Павлишина звернула на питання комп’ютеризації та обрання медичної інформаційної системи, адже це також є одним із ключових елементів для успішної співпраці з НСЗУ. Посадовиця наголосила, що вже зараз необхідно вживати заходів щодо впорядкування структури, потужності, штатів та будівель закладів охорони здоров’я.

На завершення виступу Світлана Андріївна наголосила, що наразі доля закладів вторинної медичної допомоги, їх фінансування та подальше існування залежить саме від місцевого керівництва та його бажання впроваджувати усі необхідні новації, готовності до змін та нових конкурентних умов роботи.

За інформацією Дунаєвецької райдержадміністрації