17.12.2019 — 13:37

Відбулося засідання обласної комісії ТЕБ і НС

16 грудня голова облдержадміністрації Дмитро Габінет провів засідання обласної комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого обговорили низку важливих для області питань у сфері забезпечення безпеки населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Участь у засіданні комісії взяли перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, члени комісії з ТЕБ і НС,  голови районних, міських (міст обласного значення) комісій у режимі відеоконференції, керівники окремих відомств, установ області.

На порядок денний засідання винесли сім питань, які зокрема стосувалися стану виконання рішень комісії ТЕБ і НС щодо  забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей, об’єктів підвищеної поверховості та недопущення виникнення надзвичайних ситуацій під час Новорічних та Різдвяних свят, порядку  реагування органів управління та сил цивільного захисту на загрози осінньо-зимового характеру.

Як зазначив Дмитро Габінет, розпочинаючи розгляд питань порядку денного, забезпечення пожежної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням людей, об’єктах підвищеної поверховості і недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на них, завжди є одним з найважливіших  в роботі регіональної комісії ТЕБ і НС.

“Ще більшої актуальності це питання набуває в світлі подій, що трапились в місті Одеса в грудні цього року, де на пожежі в коледжі економіки, права та готельного бізнесу загинуло 16 осіб. Щороку це питання розглядається на засіданнях комісії. Разом з тим, окремі керівники ігнорують ці вимоги та виявляють безвідповідальне ставлення до свої обов’язків, що може призвести до аналогічних непоправних наслідків,” – зауважив очільник адміністрації.

Він зауважив, що спостерігається непоодиноке невиконання вимог пожежної безпеки та фінансування протипожежних заходів на всіх рівнях за залишковим принципом. Внаслідок цього в області із 1700 об’єктів з масовим перебуванням людей, 53% об’єктів освіти та 37% об’єктів охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням та 58 гуртожитків не обладнані автоматичною пожежною сигналізацією, і цей перелік можна продовжити. Дмитро Габінет наголосив, що такий стан справ є неприпустимим, а тому мають бути вжиті усі можливі заходи, аби мешканці області були у безпеці, перебуваючи чи то в кінотеатрі, чи то у закладі освіти, чи в лікарні.

З детальною інформацією про те, що зроблено в області з цього питання виступив Дмитро Бондар, перший заступник начальника Головного управління ДСНС в області. Як зазначив посадовець, на території Хмельницької області функціонує 1741 об’єкт з масовим перебуванням людей, а саме: 1375 – дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів; 31 – вищий навчальний заклад; 33 – професійно- технічні навчальні заклади; 57 – закладів охорони здоров’я із стаціонарним лікуванням; 28 – закладів соціального захисту населення; 61 – торговельно- розважальний заклад; 102 – гуртожитки та 54 об’єкти транспортної інфраструктури.

Протягом 2016-2019 років на об’єктах з масовим перебуванням людей Хмельницької області виникло 17 пожеж, з яких 9 в закладах освіти, 3 – в закладах культури, 1 пожежа в лікувальному закладі та 4 на інших об’єктах. Загиблих та травмованих на пожежах не виявлено.

Дмитро Бондар констатував, що найгірший стан пожежної безпеки склався у закладах освіти, культури та охорони здоров’я області. Зокрема, із 803 об’єктів освіти, що підлягають обладнанню системою пожежної сигналізації, обладнано лише 376 закладів, що становить 46,8%. Вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій проведено лише на 147 об’єктах (13,6%), а пристроями блискавкозахисту обладнано 1057 об’єктів (78%).

Що стосується закладів охорони здоров’я, то слід зазначити, що із 54 закладів із стаціонарним лікуванням, які підлягають обладнанню системою пожежної сигналізації обладнано лише 34 об’єкти (63%). Проведено вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій лише на 19 об’єктах із 36 (52,7%), 9 закладів взагалі не обладнано пристроями блискавкозахисту.

Найгірший стан стосовно забезпечення пожежної безпеки склався в закладах культури, де системами пожежної сигналізації обладнано лише 62 об’єкта із 1280 (4,8%). Об’єкти соціального захисту області в повній мірі обладнані системами протипожежного захисту, проте у 8 з них потребують дообладнання

Окремо посадовець звернув увагу на стан протипожежного захисту гуртожитків області. За його словами  58 об’єктів потребують обладнання системами пожежної сигналізації, на 51 об’єкті необхідно виконати вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій, на 56 об’єктах влаштувати пристрої блискавкозахисту та у 17 будівлях привести в працездатний стан систему внутрішнього протипожежного водопроводу.

Окрім зазначених проблемних питань, що потребують суттєвих фінансових вкладень, також проблемних залишається питання навчання працівників діям у надзвичайних ситуаціях та вимогам пожежної безпеки.

Загалом на заходи протипожежного захисту об’єктів з масовим перебуванням людей області у 2019 році було освоєно 18,5 млн. грн., що становить лише 7% від необхідного обсягу фінансування

Також Дмитро Бондар нагадав, що протягом 2014-2017 років в Україні діяли ряд мораторіїв на проведення перевірок, які негативно вплинули на стан забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей.

У 2019 році було проведено 1295 перевірок об’єктів з масовим перебуванням людей. За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 1172 керівники. Також, на виконання доручення Прем’єр-міністра України проведено позапланові перевірки 67 готелів, закладів відпочинку та оздоровлення людей, за результатами яких Головним управлінням підготовлено та направлено до Адміністративного суду 21 позовну заяву про повне або часткове зупинення експлуатації даних об’єктів, що становить 30% від перевірених об’єктів.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України станом на 16 грудня 2019 року особовим складом Головного управління здійснено перевірки 138 об’єктів з масовим перебуванням людей. За їх результатами до адміністративної відповідальності притягнуто 135 керівників об’єктів.

Крім того, із 138 перевірених об’єктів 26 підлягають подачі позову до суду у зв’язку з виявленням суттєвих порушень правил пожежної безпеки, що можуть призвести до виникнення пожежі.

На території Хмельницької області на обліку знаходиться 37 будівель підвищеної поверховості, обладнаних системами протипожежного захисту, які розташовані в містах Хмельницький – 24, Кам’янець- Подільський – 5 та м. Нетішин – 8 житлових будинків.

На виконання розпорядження Прем’єр-міністра України, Головним управлінням проведено позапланові перевірки житлових будинків підвищеної поверховості, за результатами яких виявлено 509 порушень вимог пожежної та техногенної безпеки.

Під час перевірок виявлено, що в 11 будинках системи протипожежного захисту демонтовані;  у 18 будинках системи протипожежного захисту та внутрішній протипожежний водопровід знаходяться у неробочому стані, а також потребують капітального ремонту внутрішньобудинкові електромережі; у 15 будинках необхідно влаштувати та у 6 відремонтувати пристрої блискавкозахисту;

За результатами проведених перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 24 посадових особи та подано до адміністративного суду 2 позовні заяви щодо зупинення експлуатації будівель підвищеної поверховості

Крім того, посадовець висловив занепокоєння щодо об’єктів будівництва житлового призначення. За його словами, за результатами цьогорічної інвентаризації будинків підвищеної поверховості у м.Хмельницькому виявлено понад 70 будинків, що побудовані в період 2014-2017 років. Навчання, проведені на одному з таких об’єктів, показали, що у зв’язку з тим, що протягом 2014-2017 років в Україні діяли обмеження щодо проведення заходів державного нагляду, «недобросовісні» забудовники свідомо ухилялися від дотримання вимог державних будівельних норм у сфері пожежної безпеки при будівництві.

Користуючись декларативним методом прийняття до експлуатації, замовники будівництва після завершення будівельних робіт подали на реєстрацію декларації про готовність об’єктів до експлуатації, в яких зазначено, що на об’єкті будівництва виконано усі заходи щодо забезпечення безпеки, хоча фактично заходи не виконувалися.

Підсумовуючи питання, голова адміністрації ще раз наголосив на необхідності проведення спільних перевірок головами РДА, МВК, ОТГ спільно з представниками ГУ ДСНС в області пожежної безпеки об‘єктів підвищеного ризику, зокрема дитсадків, шкіл, закладів вищої, професійно-технічної освіти, гуртожитків, закладів охорони здоров’я, соціального захисту, та передбачення в бюджетах всіх рівнів  коштів для реалізації відповідних заходів.

Наступним на засіданні розглянули питання щодо реагування органів управління та сил цивільного захисту на загрози осінньо-зимового характеру, з якого доповідав начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА Юрій Корева.

Посадовець повідомив, що протягом року було проведено низку заходів, що покликані налагодити ефективну координацію усіх служб в умовах зимової непогоди. Також він поінформував, що для обслуговування автомобільних доріг загального користування в області всього підготовлено 1156 од. снігоочисної та спеціальної техніки. В тому числі ДП «Хмельницький облавтодор» укладено 81 угоду на 137 од. техніки, комунальними підприємствами міст та районів для обслуговування доріг комунальної власності підготовлено – 238 од. техніки. Також органами місцевого самоврядування укладено 314 угод на залучення додаткової техніки підприємтв, установ та організацій розташованих на відповідних територіях.
Створено запаси протиожеледних матеріалів: піску та відсіву – 53,5 тис. т. – 97,5% від потреби; солі -5,9 тис. т.- 103% від потреби. Укладено 328 договорів на ручну посипку доріг, та комунальними підприємствами міст і районів створено, запас посипочної суміші – 34,8 тис. т.

З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій та заторів на дорогах визначено 28 місць відстою транзитного автотранспорту місткістю 223 машиномісць вантажного та 518 машиномісць легкового транспорту.

Для виконання аварійно-відновлювальних робіт на підприємствах ЖКГ, Хмельницькобленерго, Хмельницькгаз створено: 269 аварійно-ремонтних бригад (1895 чол., 408 од. техніки), та додатково при ускладненні обстановки створюються ще 135 бригада (705 чол., 325 од. техніки). З метою забезпечення роботи об’єктів життєзабезпечення (котельні, водонасосні та каналізаційні насосні станції, заклади охорони здоров’я та інше) в разі аварій централізованої системи електропостачання, підготовлено 413 од. пересувних та стаціонарних автономних джерел живлення.

Відпрацьовані та уточнені плани взаємодії спеціалізованих служб цивільного захисту на випадок виникнення надзвичайних ситуацій і подій на системах енерго-, газо, та водопостачання. Підготовлено до розгортання 149 стаціонарних та 20 мобільних пунктів обігріву, які укомплектовані засобами обігріву та іншим необхідним майном, інформація щодо місць їх розташування розміщена на сайті ОДА.

Для забезпечення робіт з запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій осінньо-зимового періоду в області створені резервні фонди на загальну суму – 22,7 млн. грн. та накопичено – 159,92 тис. л. паливно-мастильних матеріалів, з них: в регіональному резерві – 22,686 тис. л.; в резервах РДА, МВК – 101,3 тис. л., в резервах ОТГ – 34,94 тис. л..

Разом з тим Юрій Корева повідомив, що в окремих громадах не створено запасів паливно-мастильних матеріалів. Мова йде про Ямпільську, Городоцьку,  Дунаєвецьку міську, Маківську, Смотрицьку, Антонінську, Крупецьку, Чорноострівську, Шаровечківську та Баламутівську об’єднанутериторіальну громади. Посадовець наголосив, що ситуацію необхідно виправити якнайшвидше.

“Ми всі розуміємо – зимові аномалії завжди приносять чимало клопоту. Снігові замети, обірвані лінії електропередач, аварії на системах життєзабезпечення – неповний перелік того, що ускладнює нормальні умови життя населення, – зауважив Дмитро Габінет, підсумовуючи питання. –  Тому всі служби як обласного так і районного рівня повинні бути готовими до дій в складних зимових умовах.”

Голова акцентував увагу відповідальних осіб на виконанні пріоритетних заходів, які забезпечують попередження виникнення надзвичайних ситуацій та оперативне реагування при їх виникненні.

Далі учасники заходу обговорили стан роботи системи оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій,  стан радіаційного та хімічного захисту населення, підвели підсумки проведення штабного тренування з органами управління територіальної підсистеми цивільного захисту. Окремо заслухали інформацію щодо стану питного водопостачання м.Полонного. На завершення комісія розглянула та затвердила перелік потенційно-, та хімічно -небезпечних об’єктів.