13.12.2019 — 13:22

Податковий кодекс розвитку: у Хмельницькій ТПП обговорили проєкт, розроблений Асоціацію платників податків України

12 грудня у Хмельницькій торгово-промисловій палаті в рамках поїздки Президента Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» (ВГО АППУ), Надзвичайного і Повноважного Посла Грігола Катамадзе відбувся круглий стіл з питань обговорення проекту Податкового кодексу розвитку.

До обговорення презентованого проєкту долучилися Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко та інші представники ВГО АППУ, а також представники влади, бізнесу та громадськості. Увазі учасників засідання також представили концепцію Доктрини економічної безпеки України, яку розробили експерти аналітичних центрів: Інституту соціально-економічної трансформації, Українського інституту майбутнього та Центру соціально-економічних досліджень CASE України.

За словами Грігола Катамадзе, існуюча податкова система не відповідає потребам сучасної економіки. Вона містить багато заплутаних механізмів і суперечливих норм, які ускладнюють роботу бізнесу. Саме тому було підготовлено проект ліберального Податкового кодексу. З метою його лобіювання уже об’єднали 75 різних бізнес-асоціацій.

Після представлення та обговорення проєктів було напрацьовано низку пропозицій, що будуть направлені до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України.

Зокрема, запропоновано підтримати проєкт Податкового кодексу Розвитку та запровадити новий підхід до системи оподаткування, покращення адміністрування та спрощення умов ведення бізнесу, зниження ставок податків, особливо прямих податків, які є найбільш шкідливими для економічного зростання, поступово зменшувати податкове навантаження на фонд оплати праці, що дасть можливість вивести економіку з тіні та побороти виплату заробітних плат у конвертах.

Також до комітету Верховної радять направлять пропозицію щодо проведення інституційної реформи податкової та митної служб,  шляхом створення єдиного органу, що займатиметься правопорушеннями у сфері економіки і фінансів – Служби фінансових розслідувань, діяльність якої буде орієнтована, насамперед,  на вивчення ризиків у бізнесі та економіці, як одного з найважливіших питань реальної допомоги бізнесу.

Серед інших пропозицій –  впровадження нового Податкового та Митного кодексів, заміна податку на прибуток на податок на виведений капітал, стимулювання експорту та розвитку громадських інституцій, які забезпечать адміністрування податків і взаємодію громадян, систему співпраці і комунікації між органами державної влади та представниками бізнесу і тими, хто генерує, створює та платить податки, що унеможливить рейдерство, неоднакове застосування преференцій до учасників ринку, тощо.