21.12.2019 — 17:39

Світлана Павлишина взяла участь в консультаціях щодо перспективного плану територій громад Хмельницької області при Міністерстві розвитку громад і територій

Вчора у Міністерстві розвитку громад та територій України відбулися консультації щодо проєктів перспективних планів територій громад Хмельницької, Полтавської, Кіровоградської та Житомирської областей. Участь у заході брали представники облдержадміністрацій, громад, асоціацій органів місцевого самоврядування, народні депутати України та експерти. Від Хмельниччини на консультаціях була присутня заступниця голови облдержадміністрації Світлана Павлишина.

Предметом зустрічі були пропозиції, напрацьовані міжвідомчими робочими групами з підготовки перспективних планів до майбутніх конфігурацій громад.  Ініціаторами її стали Мінрегіон і підкомітет з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Консультації проходять за співголовування В’ячеслава Негоди, заступника Міністра розвитку громад та територій та Віталія Безгіна, голови підкомітет з питань адмінтерустрою.

Під час розгляду проєкту перспективного плану територій громад Хмельницької області, експерти дали високу оцінку процесам децентралізації в області. Також було відзначено системний підхід членів міжвідомчої робочої групи при напрацюванні підходів до формування ОТГ навколо міст обласного значення у процесі розробки перспективного плану.

В ході обговорень найбільшу увагу звертали на відповідність конфігурацій майбутніх громад Методиці формування спроможних територіальних громад. Також бралися до уваги перспективи економічного розвитку кожної громади, фінансові, демографічні та інші показники. Проаналізувавши проєкт представлений від Хмельниччини, експерти звернули увагу на те, що в області існують дві ОТГ з однаковою назвою – Дунаєвецька міська та Дунаєвецька селищна. З метою уникнення плутанини та непорозумінь у подальшому рекомендовано було розглянути можливість зміни назви однієї з громад, задля чого потрібно буде провести відповідні громадські консультації та обговорення.

Також з точки зору відповідності Критеріям увагу експертів привернули Китайгородська ОТГ, та новостворені Сахновецька ОТГ (Старокостянтинівського району), Сахновецька ОТГ (Ізяславського району), Плесенська ОТГ (Шепетівського району) та Заслучненська ОТГ (Красилівського району).

Як зазначив Вячеслав Негода, перспективні плани, над якими сьогодні триває робота, стануть основою нового адмінтерустрою базового рівня.