20.12.2019 — 15:56

У Департаменті охорони здоров’я провели останню у поточному році колегію

18 грудня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА провели останню у цьому році колегію. На ній обговорили шляхи удосконалення надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД, розвиток системи громадського здоров’я в області, а також план основних організаційних заходів ДОЗ ОДА на 2020 рік.

Зокрема, директор КНП «Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Олександр Касяндрук повідомив, що за 23 роки епідемічного нагляду за ВІЛ-інфекцією в області було зареєстровано майже 5 тисяч ВІЛ-інфікованих осіб, включаючи дітей, котрі народилися від ВІЛ-позитивних жінок. В тому числі, 2279 хворих на СНІД, з яких понад 800 – померли.

У поточному році на ВІЛ обстежено лише близько 4,5 % від загальної кількості населеннякраю. Фахівець наголосив, що низький рівень обстеження на ВІЛ в області призводить до збільшення кількості хворих, виявлених у ІІІ-IV клінічних стадіях захворювання. Це, у свою чергу, може свідчити про недостатній рівень настороженості медичних працівників щодо ВІЛ-інфекції.

Нині на обліку в ЛПЗ області перебувають майже 2200 ВІЛ-інфікованих осіб, у т. ч. 875 хворих на СНІД. У поточному році виявлено 261 ВІЛ-позитивну особу, 70 % з яких взято на облік.

Серед шляхів передачі ВІЛ-інфекції переважає статевий – майже 74 %, а серед ВІЛ-інфікованих більше чоловіків – понад 58 %.

Олександр Касяндрук підкреслив, що диспансерний нагляд та лікування ВААРТ впроваджено у 12 ЛПЗ: обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом та 11 кабінетах «Довіра». Станом на 1 жовтня поточного року антиретровірусну терапію отримують майже 1300 осіб в ОЦПБ зі СНІДом і проблем із забезпеченням зазначеними препаратами у 2019 році не було.

На завершення фахівець додав, що лише своєчасне виявлення, взяття на облік та лікування ВІЛ-інфікованих допоможе виконати вимоги стратегії FastTreck «90-90-90» та знизити темп розвитку епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Про розвиток системи громадського здоров’я у Хмельницькій області присутніх поінформувала директор КНП «Хмельницький обласний центр громадського здоров’я» Наталія Ткачук. Цей заклад створений відповідно до рішення сесії Хмельницької обласної ради та запрацював у травні 2019 року. Шляхом злиття до його складу увійшли обласний центр здоров’я, обласний інформаційно-аналітичний центр та обласний центр централізованого господарського обслуговування закладів охорони здоров’я.

Завданням ХОЦГЗ є координація, забезпечення та зміцнення здоров’я населення області, моніторинг та попередження масових неінфекційних хвороб, виникнення яких зумовлене впливом біологічних, фізичних, хімічних чи соціальних факторів середовища життєдіяльності, проведення епідеміологічного нагляду та аналізу за інфекційними захворюваннями, боротьби з епідеміями, координації діяльності закладів охорони здоров’я області з дотримання єдиної системи збору, обробки, зберігання та передачі медико-статистичної інформації.

Наталія Ткачук повідомила, що у період трансформації системи охорони здоров’я важливо чітко визначити функції закладів всіх рівнів, зробивши акцент на первинній ланці, оскільки саме на цьому етапі можливо попередити виникнення низки недуг. До них належать інфекційні та неінфекційні хвороби, туберкульоз, травми, ВІЛ/СНІД, онкологічні, серцево-судинні захворювання. На думку директора ХОЦГЗ, назріла необхідність розробки обласної програми профілактики алкоголізму та паління.І безперервну санітарно-освітню роботу у цьому напрямку необхідно починати вже із дитячого садка.

Також посадовиця розповіла про перші кроки новоствореного закладу. Це, зокрема, затвердження статуту, розробка «Комунікаційної стратегії на 2020-2023 роки», підготовку проекту створення «Школи здоров’я», робота над обласною програмою «Стратегічного розвитку громадського здоров’я у Хмельницькій області на 2020-2023 роки».

Уже найближчим часом буде створено офіційний сайт КНП «ХОЦГЗ», «Школу здоров’я» як основу для комунікації з різними категоріями населення, розроблено цільові регіональні програми громадського здоров’я, втілено низку інших заходів, необхідних для розвитку системи ГЗ в області.

Головним пріоритетом у роботі закладу Наталія Ткачук називає збільшення тривалості життя громадян, зниження рівня загальної захворюваності, інвалідності та смертності від серцево-судинних хвороб, раку, цукрового діабету, ожиріння, хронічних респіраторних недуг, туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань.

У розбудові системи громадського здоров’я області директор ХОЦГЗ сподівається на підтримку не лише медичної спільноти краю, але й громадських організацій та волонтерів. Бо нагальною проблемою є підвищення медичної грамотності населення. Цього можна досягти якщо мати доступ, розуміти і вміло використовувати інформацію для профілактики хвороб та зміцнення здоров’я.

Також працівники ХОЦГЗ презентували представникам ЛПЗ області промопродукціюз логотипом закладу та запросили до подальшої плідної співпраці.

План основних організаційних заходів Департаменту охорони здоров’яна 2020 рік озвучила заступник директора Тетяна Косовська.

Крім того, перед учасниками колегії виступили представники Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області. Вони ще раз наголосили керівникам лікувальних закладів області на неухильному дотриманні вимог пожежної та техногенної безпеки. Бо саме порушення можуть призвести до людських та матеріальних втрат, як це сталося під час пожежі на початку грудня в Одесі. Керівників закладів охорони здоров’я Хмельницької області, в яких за результатами позапланових перевірок були виявлені недоліки, вогнеборці зобов’язали якнайшвидше усунути недопрацювання.

 

За результатами розгляду питань порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний центр
громадського здоров’я