24.12.2019 — 12:09

В обласному центрі вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

24 грудня в обласному центрі відбулись заходи з відзначення 82-ої річниці від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола.

В’ячеслав Максимович Чорновіл – відомий український політик, державний діяч, публіцист і журналіст – народився 24 грудня 1937 року у селі Єрки Звенигородського (нині Катеринопільського) району Київської (нині Черкаської) області у родині сільських вчителів.

В’ячеслав Чорновіл разом з однодумцями започаткував в Україні національно-визвольний рух шестидесятників, був одним з найяскравіших активістів цього руху, що в 60-ті – 70-ті роки протистояв тоталітарному режимові, виступав за відродження української мови, культури, духовності,  державного суверенітету. Все його життя та діяльність були присвячені боротьбі за незалежність України: він був співголовою Української Гельсінської Спілки, головою Народного Руху України, депутатом Верховної Ради України, кандидатом у Президенти України на виборах в 1991 році.

25 березня 1999 року В’ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі на шосе Золотоноша-Бориспіль. У 2000 році йому присвоєно звання Героя України (посмертно).

Сьогодні квіти до пам’ятника В’ячеславу Чорноволу поклали перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, заступник міського голови Галина Мельник, громадські діячі, молодь.

В’ячеслав Чорновіл самовіддано віддавав себе ідеї незалежної української держави. Він – взірець того, як потрібно відстоювати Україну.