26.12.2019 — 18:45

На колегії ОДА обговорили стан запровадження електронного обліку деревини комунальними лісогосподарськими підприємствами області

Необхідність повсюдного запровадження електронного обліку деревини – це вимога часу. У липні Президент України  Володимир Зеленський  підписав указ, однією із головних вимог якого є обов’язкове запровадження системи електронного обліку деревини. Наразі всі державні підприємства лісового господарства області вже користуються такою системою, однак комунальні підприємства досі її не запровадили.

Зазначене питання також перебуває на контролі в Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. Аби обговорити стан реалізації впровадження системи електронного обліку деревини в області, зазначене питання розглянули сьогодні на колегії облдержадміністрації. Провів засідання голова облдержадміністрації Дмитро Габінет.

Про те, що вже зроблено в області та заходи, які планується вжити для запровадження електронного обліку деревини комунальними лісогосподарськими підприємствами області, розповіла директор Департаменту природних ресурсів та екології Тетяна Дзюблюк.

Як зазначила Тетяна Василівна, ліси Хмельниччини віддзеркалюють практично всі лісові зони України та займають  площу 284,2 тис. гектарів. Лісис­тість області становить 12,5%, що відображає нижчий від середнього по державі відсоток лісистості. Основну частину лісових масивів зосереджено на півночі Хмельниччини, де вони займають близько 40% площ. В інших геогра­фічних районах залісненість значно нижча: у північному Поділлі – 12%, По­дільському Побужжі – 15%, Придністров’ї – 17% від загальної площі.

Директорка Департаменту повідомила, що ліси області перебувають у користуванні державних підприємств Хмель­ницького обласного управління лісового та мисливського господарства, кому­нальних лісогосподарських підприємств області, Шепетівського військового лісгоспу тощо.

За інформацією Хмельницького обласного управління лісового та мис­ливського господарства площа земель лісового фонду становить 191,5 тис. гектарів. Загальний запас деревини становить 42577 тис. метрів кубічних. Пло­ща земель, наданих у постійне користування державним підприємствам лісового господарства, сягає 194,2 тис. гектарів.

Протягом 2018 року у лісах області від рубок головного користування усіма лісокористувачами заготовлено 241,3 тис. м куб. деревини. Державними лісогосподарськими підприємствами торік проведено роботи з лісовідновлення на площі 1,03 тис. га, у тому числі: посадка лісу на площі 0,64 тис. га, посів лісу на площі 0,22 тис. га та природне поновлення лісу на площі 0,18 тис. гектарів.

З метою боротьби зі шкідниками та хворобами виконано роботи щодо захисту лісів. Хімічними засобами проведено біологічні винищувальні заходи по бо­ротьбі зі шкідниками на площі 3,122 тис. гектарів. Проведено вибіркових на площі 8,438 тис. га, суцільних – 0,13 тис. га санітарних рубок, лісо­віднов­них – 0,02 тис. гектарів.

Тетяна Дзюблюк відмітила, що в 2018 році фактично зрубано 473,58 тис. м куб. деревини, що є вищим показником у порівнянні з минулими роками.

З вищевказаного можна зробити висновок, що динаміка користування лісовими ресурсами збільшується, а сама лісистість області зменшується, тому потрібен постійний контроль за використанням та охороною лісів і запровад­ження електронного обліку деревини комунальними лісогосподарськими під­приємствами, які повинні переймати досвід державних лісогосподар­ських підприємств, що вже розпочали цю роботу.

Серед основних завдань електронного обліку лісопродукції Тетяна Василівна назвала своєчасне, якісне та достовірне відображення руху лісопродукції, одержання даних про її залишки, контроль за її зберіганням і використанням, облік та контроль за оплатою відвантаженої лісопродукції, контроль за роботою матеріально-відпо­відальних осіб, а також вжиття заходів щодо попередження нестач, крадіжок і незаконного витра­чання лісопродукції.

На сьогодні державна система електронного обліку є єдиним інстру­ментом, який дозволяє державі відстежувати походження деревини від моменту заготівлі до реалізації за межі України, що унеможливлює обіг деревини невідомого (сумнівного) походження.

Тетяна Дзюблюк поінформувала, що з метою державного нагляду (контролю) Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області за 11 місяців 2019 року було проведено 44 перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства комуналь­ними підприємствами області в частині ведення лісового госпо­дарства, за результатами яких до адміністративної відповідальності притягнуто 180 осіб та оштрафовано на суму 27,931 тис. гривень. Нараховано та пред’яв­лено збитків порушникам на загальну суму 2861,791 тис. грн, серед яких лісо­комунальне сільськогосподарське підприємстсво “Красилів­ліс”, комунальні підприємства “Відродження” та “Плужне” (Ізяславський район), “Теофіполь­ліс­вод”, Ярмоли­нецьке спеціалі­зоване лісогосподарське підприємство “Агроліс”.

Також передано матеріали у правоохоронні органи по 3 фактах кримі­нального правопорушення, а саме, по комунальних підприємствах “Відрод­ження”, “Теофіпольлісвод”, лісокомунальному сільськогосподарському підпри­ємству “Кра­силівліс”.

Посадовиця нагадала, що за ініціативи Прем’єр-міністра України з вересня поточного року про­ведено декілька селекторних нарад, за результатами яких надано доручення щодо вирішення питання усіма лісокористувачами комунальних підприємств із запровадження електронного обліку деревини.

На ви­конання доручення КМ, проведено засідання районних робочих груп з питань сприяння здійсненню контролю за додержанням зако­нодавства у сфері лісових відносин. Керівникам усіх лісогосподарських кому­нальних підприємств реко­мендовано вжити вичерпних заходів щодо запровадження електронного обліку деревини та заплановано на 2020 рік про­вести навчання персоналу і придбати необхідне обладнання для цих цілей.

З грудня поточного року за дорученням Кабінету Міністрів України здійснюється щомісячне інформування про стан запровадження такого обліку у комунальних лісогосподарських підприємствах.

З метою координування процесу запровадження комунальними лісогос­подарськими підприємствами ведення електронного обліку деревини 09 грудня 2019 року в облдержадміністрації проведено селекторну нараду за участю керівників райдержадміністрацій та комунальних лісогосподарських підпри­ємств області. Під час обговорення учасники наради порушили низку питань, пов’язаних із запровадженням єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Керівникам комунальних лісогосподарських підприємств області запро­поновано звернутися до відповідних місцевих рад (засновників цих підпри­ємств) щодо виділення коштів на здійснення таких заходів.

У продовження розгляду питання учасники колегії заслухали інформацію заступника начальника управління лісового та мисливського господарства в області Павла Лісового, який поділився досвідом роботи із системою електронного обліку деревини на державних підприємствах. Як зазначив посадовець, перший етап може бути досить нелегким, але вже зараз лісники побачили всі переваги такої роботи. Також він запропонував методичну допомогу для комунальних підприємств, які готові вже починати впроваджувати електронний облік деревини.

Підсумовуючи розгляд, голова облдержадміністрації наголосив, що місцеві органи влади мають взяти на контроль зазначене питання, аби вже найближчим усі комунальні лісогосподарські підприємства перейшли на цю систему.

«Головне, що електронна система обліку дасть можливість контролювати скільки деревини реалізовується, – наголосив Дмитро Габінет. – Жодного сумніву щодо необхідності запровадження саме електронного обігу деревини немає, і таке питання навіть не виникає. Тому я прошу, рекомендую та вимагаю – нам потрібно якомога швидше завершити цей процес. В тому числі, і в комунальних лісогосподарських підприємствах, тому що це є наша спільна справа».

Очільник області закликав керівництво на місцях працювати ефективніше в цьому напрямку.