28.12.2019 — 14:33

На Хмельницькій АЕС відбулося засідання комітету ALARA

26 грудня на Хмельницькій АЕС відбулося засідання комітету ALARA, на якому підсумовували результати діяльності підприємства щодо радіаційного захисту і радіаційної безпеки за 2019 рік та окреслили основні напрямки діяльності на наступний період.

ALARA перекладається, як “досягнути настільки низького рівня радіаційного впливу, наскільки цього можна досягти у розумних межах”.

Комітет ALARA у ВП ХАЕС – центральний орган у системі управління та оптимізації дозових навантажень і зниження радіаційного впливу на навколишнє середовище. Він, насамперед, встановлює цільові показники рівня радіаційної безпеки ХАЕС, проводить періодичний аналіз виконання програми радіаційного захисту і формує заходи для підвищення її ефективності. Контроль індивідуальних і колективних доз зовнішнього опромінення персоналу ВП ХАЕС та підрядних організацій здійснюється на основі загальновизнаного принципу ALARA, сформульованого МАГАТЕ.

Підводячи підсумки 2019 року, заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки ВП ХАЕС Віталій Литус зазначив, що ХАЕС суворо дотримується основних принципів забезпечення радіаційного захисту персоналу атомної станції, населення та навколишнього середовища.

Під час засідання комітету було намічено подальші плани і завдання на наступний 2020 рік із врахуванням зауважень та пропозицій від керівників підрозділів ВП ХАЕС. Зокрема, було зазначено, що при плануванні дозових навантажень необхідно врахувати основні роботи на час планово-попереджувального ремонту (ППР) 2020 року на енергоблоці №2. Використання досвіду Всесвітньої асоціації операторів, що експлуатують атомні електростанції, (ВАО АЕС) для зниження дозових навантажень персоналу при виконанні радіаційно-небезпечних робіт, виконання моніторингу і аналізу кількості оперативних допусків персоналу також у пріоритетах на наступний рік.

За повідомленням інформаційного центру
ВП «Хмельницька АЕС»