08.01.2020 — 17:09

 Мерехтіння прикрас ялинкових

8 січня колектив управління культури, національностей, релігій та туризму ОДА завітав до виставкової зали обласної бібліотеки для юнацтва для знайомства з різдвяними виставками, що експонуються в бібліотеці.

Одна з них  – виставка новорічних іграшок з приватної колекції Ігоря Байдака. В експозиції – не тільки іграшки з дитинства – скляні будиночки, годинники, кульки, шишки, огірочки, снігуроньки, білочки, зайченята, клоуни, маяк, сова, грибочки, бурульки, але й прикраси, які вже стали раритетом – супутники, дирижаблі, ракети, крокодил Гена з радянського мультфільму, дзига, ретро-авто, мушля, бджілка з сотами,  діжечка та ін.,  Милують око сучасні скляні іграшки – кулі-гіганти, кулі -3D, авторські  кулі ручної роботи.

Атмосферу творчості та новорічно-різдвяного настрою дарує виставка декоративно-прикладного мистецтва учнів та працівників закладів професійної освіти області “Рай розвився, син Божий народився”. Традиційно Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді спільно з бібліотекою дає можливість відвідувачам зануритись у магічний світ різдвяних та новорічних свят. Яке ж Різдво без вертепів? Дивує пластичне вирішення шопок, їх колір та оздоблення. Вертепи справді унікальні: тут є і великі за розміром, і найменші, а біблійні персонажі, розміщені в них, зроблені з найрізноманітніших матеріалів – глини, паперу, дерева, вовни, сіна, тканини, ниток, фетру, пластиліну.

Молоді майстри при виготовленні фігур та оздоблення печери вертепів використали різноманітні техніки, серед яких – об’ємна паперопластика, лозоплетіння, соломоплетіння, в’язання гачком, ліплення з глини, пластиліну, солоного тіста, вирізування з дерева, намотування нитками, оригамі. Святковості та таємничості деяким вертепам надають внутрішні та зовнішні підсвітки. Експозицію цікавої виставки прикрашають пронизані українським національним колоритом різдвяний дідух, різдвяний павук. Зацікавить і галерея різдвяних витинанок та різдвяна зірка, вироби новорічної атрибутики.

Виставки триватимуть впродовж новорічних і різдвяних свят.