09.01.2020 — 17:57

Гуртківці Хмельницького ОЦТКУМ під час зимових канікул вирушили у спелеологічний похід-експедицію

З 2 по 5 січня 2020 гуртківці Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді (під керівництвом керівника гуртків Юрія ЗАГОРУЙКА та вчителя географії Кам’янець-Подільської школи №10 Тетяни РИБАЛКІНОЇ) здійснили спелеопохід-експедицію ІІІ ступеня складності по печерах Борщівського району Тернопільської області.

Метою походу-експедиції було ознайомлення з історичними, природними, геологічними пам’ятками Борщівського району; за завданнями природничого факультету Кам’янець-Подільського державного університету імені І. Огієнка та дирекції Борщівського краєзнавчого музею провести дослідження у печерах; навчитися орієнтуватися у печерах, долати природні перешкоди в умовах постійної темряви та майже 100% вологості.

Плануючи похід, для дослідження обрали три найцікавіші для пізнання різнопланові печери: “Озерну”, яка є однією з найдовших горизонтальних печер в Україні (друга після “Оптимістичної”), з найбільшим перепадом висот, з наявністю підземних озер та специфічних кристалічних гіпсових утворень; “Вертебу” – яка, окрім геологічних особливостей гіпсових утворень, є найдавнішою печерою, заселеною людьми епохи трипільської культури, де один із залів печери обладнаний, як ймовірне поселення трипільців епохи бронзи-початку залізної доби, тут проводяться міжнародні археологічні експедиції, це одна із небагатьох печер України (після “Кришталевої”), де центральна частина обладнана для загального доступу екскурсантів: вона освітлена і не потребує спеціального спорядження. Третя печера – “Мушкарова Яма” – була відкрита у 2008 році, є однією з найменш відвідуваних та досліджених, тому є перспективною для досліджень та цікавою в структурі мінералоутворення.

Під час вивчення печер групою гуртківців проводились дослідження про вплив мікроклімату печер на організм людей різних вікових груп. Вимірювали температуру повітря, ґрунту, води в печерах на різних глибинах та віддаленості від входу. Робили заміри тиску, пульсу, температури кожного учасника групи на поверхні печери, на вході, у самому віддаленому районі печери. Проводили дослідження відчуття тривалості перебування під землею, тобто відчуття часу при повній відсутності годинників.

Дорогою додому в селі Гуків Чемеровецького району відвідали пам’ятник борцю за незалежність України Роману Шухевичу.

Велику подяку в організації та проведенні походу-експедиції висловлюємо директору та науковому співробітнику Борщівського краєзнавчого музею Михайлу СОХАЦЬКОМУ та Мирославу БОЙКУ, спелеологу – відкривачу печери “Мушкарова яма” Ігорю СТЕФАНИШИНУ, директорці школи в с. Більче-Золоте Лілії КОЗАК, яка гостинно надала учасникам походу-експедиції приміщення для ночівлі.

Дітям дуже сподобалось пізнання печер. Тепер  влітку планують дослідження ще однієї мало розвіданої печери – “Музейної”.

За інформацією ХОЦТКУМ