14.01.2020 — 14:39

Під гаслом «Ні! Зарплаті в тіні» проходить обласна акція на підтримку легалізації праці

Інспектори праці Управління Держпраці у Хмельницькій області продовжують свою роботу в напрямі легалізації трудових відносин. Інформаційними заходами охоплені усі райони області.

Так, заплановано цілу низку щоденних превентивних заходів щодо відвідування суб’єктів господарювання регіону з метою інформування роботодавців про відповідальність, передбачену у разі використання незадекларованої праці, і що найголовніше нагадати найманим працівникам, що легальне працевлаштування – це гарантія захисту їх трудових прав.

Працівники управління розповсюджують серед перехожих пам’ятки про основні права та переваги під час перебування в офіційних трудових відносинах. Відвідуючи торгові точки та магазини, заклади громадського харчування, підприємства сфери надання послуг вони наголошують, що легалізація праці необхідна як працівникам, так і роботодавцям.

Зокрема, офіційно працевлаштований громадянин має право на гідні і безпечні умови праці, регулярну виплату заробітної плати не нижче мінімальної, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, безробіття та нещасного випадку на виробництві, офіційну оплачувану відпустку.

Роботодавець, який не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення їх до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку. Не можна виключати й того, що роботодавець ризикує натрапити на аферистів, внаслідок чого понести фінансові втрати.

Під час спілкування із роботодавцями в першу чергу звертається увага на фінансову відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, яку вони несуть у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий день (в той час, коли фактично особа працює повний робочий день), виплати заробітної платні без нарахування та сплати ЄСВ. Наголошується, що із змінною мінімальної заробітної плати, з першого січня 2020 року, зріс розмір штрафної санкції за неоформленого працівника, що наразі становить 141 тисяча 690 гривень.