15.01.2020 — 18:17

Законопроект, необхідний для завершення формування спроможних громад і районів, готовий до голосування у Верховній Раді України

15 січня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №2653 від 20.12.2019 і рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні.

Цей проект закону вводить поняття адміністративного центру територіальної громади та території територіальної громади. Крім того, законопроект пропонує до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України уповноважити Кабінет Міністрів України визначати адміністративні центри та території територіальних громад, а також подавати до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

«Прийняття цього законопроекту дасть можливість Уряду прийняти необхідні рішення по затвердженню адміністративно-територіального устрою на рівні громад і районів. Крім того, він дозволить нам вирішити нагальну сьогодні проблему тих районів, а їх вже біля 30, які повністю покриті об’єднаними громадам. В цих районах функціонують районна адміністрація, районна рада, які фактично не мають повноваження але мають фінансуватися», — прокоментував В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.