17.01.2020 — 10:37

Професійне навчання безробітних

На сьогодні роботодавцям потрібні професіонали та спеціалісти широкого профілю з вмінням швидко перенавчатися, освоювати суміжні професії. Саме таких фахівців готують центри професійно-технічної освіти (ЦПТО) державної служби зайнятості.

Перевагами цих навчальних закладів є стислі і водночас змістовні терміни навчання, навчальні програми максимально наближені до вимог роботодавців, використання новітніх технологій навчання, можливість навчатися за індивідуальною формою, комфортна атмосфера навчання для людей різного віку. Сучасна матеріально-технічна база навчальних закладів забезпечує отримання безробітними знань та формування навичок, що відповідають вимогам роботодавців.

Центри професійної освіти державної служби зайнятості сьогодні  функціонують в Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненській, Сумській, Харківській, Полтавській та Херсонській областях. На їх базі здійснюється підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних та інших категорій дорослого населення за 90 робітничими професіями. Підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення організовується більш як за 250 напрямами.

У 2019 році за направленнями філій та базових центрів зайнятості Хмельницької області 2181 особа проходила навчання в Рівненському, Івано-Франківському та Одеському центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Професійне навчання здійснювалось за 6 професіями (бармен, верстатник деревообробних верстатів, кухар, педикюрник, перукар, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва) та 24 напрямами. Усі слухачі проходили професійне навчання під конкретні робочі місця.

З метою задоволення поточних та перспективних потреб роботодавців у кваліфікованих кадрах та збільшенню рівня охоплення безробітних професійною підготовкою та перепідготовкою, на базі центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості проводиться професійне навчання безробітних, зокрема:

осіб, які вперше шукають роботу і не мають професійної освіти,

осіб які займали місця, що не потребують спеціальної підготовки,

осіб з обмеженими фізичними можливостями,

осіб, які більше 6 місяців перебувають на обліку,

демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції,

внутрішньо переміщених осіб.

Перелік документів, які повинні подаватися безробітним у навчальний заклад (в день заїзду на навчання): паспорт, документ про освіту, трудова книжка, направлення на навчання, табель відвідування занять, медична довідка (при потребі – санітарна книжка).

За більш детальною інформацією щодо графіку комплектування груп для професійного навчання зареєстрованих безробітних у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості у січні 2020 року можна переглянути за посиланням https://khm.dcz.gov.ua/publikaciya/oriyentovnyy-grafik-profesiynogo-navchannya-bezrobitnyh-na-sichen-2020-roku

Хмельницький обласний центр зайнятості