17.01.2020 — 14:42

Лісівники Кам’янеччини дбають про навчання і виховання юних лісівників -майбутніх господарів лісів рідного краю

Навчання юних лісівників шкільних учнівських лісництв – важлива спільна справа лісівників і педагогів Кам’янеччини, які дбають про виховання у дітей шкільного віку та учнівської молоді почуття любові до природи рідного краю і бажання захищати й охороняти її, поширюють у дитячому середовищі знання про ліс, здійснюють профорієнтацію школярів на лісогосподарські професії, спрямовану на відбір та підготовку висококваліфікованих кадрів для виробничих підрозділів свого лісогосподарського підприємства.

Такі та інші завдання й напрямки роботи з школярами реалізуються ними спільно в контексті лісової педагогіки під час проведення навчальних занять на базі лісогосподарських підприємств та закладів освіти.

Для проведення лісівничих заходів і урочистих презентацій на учнівських лінійках у закладах загальної середньої та  позашкільної освіти лісівниками краю придбано для учнів і педагогів книги навчального, навчально-методичного, довідкового та науково-популярного змісту на лісівничу й природоохоронну тематику «Юні лісівники – майбутні господарі лісів Батьківщини», «Ліси Хмельниччини», «Рослинний світ. Вивчаємо та досліджуємо», «Енциклопедія про тварин», «Велика книга відповідей чомучкам», «Заповідні перлини Хмельниччини», отримано від обласного УЛМГ інформаційний буклет «Ліси Хмельниччини» та ін.

З нагоди новорічно-різдвяних свят комплект такої навчальної літератури для своєї лісівничої бібліотечки отримали, як подарунок від Державного підприємства «Кам’янець-Подільське лісове господарство», юні лісівники учнівського лісництва Кадиєвецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівники – Кліщинський Олег Володимирович, лісничий та Будник Світлана Дмитрівна, вчитель основ здоров’я).

Особливе місце серед цих книг посідає авторський посібник «Юні лісівники – майбутні господарі лісів Батьківщини», 100 примірників якого закупили лісівники для керівників 46 шкільних учнівських лісництв області. Адже цей посібник -перше в системі загальної середньої і позашкільної освіти України видання такого рівня змістовності, насичення навчальним та методичним матеріалом на лісознавчу й природоохоронну тематику в контексті реалізації ідей і завдань лісової педагогіки – формування у дітей шкільного віку та учнівської молоді почуття любові й бережливого ставлення до лісу, глибокої поваги до праці лісівників, усвідомленого прагнення до здобування нових знань про ліс, умінь і навичок догляду за ним, долучення до практичної участі в лісівничих заходах та виробничій діяльності колективів лісогосподарських підприємств, бажання учнів стати висококваліфікованими лісівниками, а, отримавши освіту й обрану професію, повернутися додому і працювати в лісництвах Кам’янець-Подільського лісгоспу.

Варто відмітити те, що шефи-лісівники здавна дбають про це учнівське лісництво  – одне із найстаріших та добре знаних на Хмельниччині, намагаючись повноцінно задовольняти потреби своїх підопічних.

Спільно з педагогами і своїми вихованцями місцеві лісівники озеленили школу, виготовили для своїх підопічних комплект інформаційних стендів на лісівничу тематику, подбали про створення належних умов для навчання учнів лісівничої справи у школі та у спеціально обладнаному кабінеті лісознавства в центральному офісі підприємства.

Крім цього, керівниками Кадиєвецького учнівського лісництва використовується для навчання й література на природничу тематику, яку створено місцевими науковцями та педагогами-натуралістами за сприяння і науково-методичної  підтримки Національної академії педагогічних наук України,  фінансової підтримки Хмельницької обласної ради та облдержадміністрації. Серед них «Річки Хмельниччини», «Риби, земноводні, плазуни і звірі Хмельниччини», «Птахи Хмельниччини», «Довідник юнната», «Юннати Хмельниччини», «Натуралісти України», «Орнітофауна Хмельницької області», «Гриби Хмельниччини», «В гармонії з природою», «Екологічна освіта на Хмельниччині», «Екологічне виховання учнів у процесі дослідницької роботи», «Природа Малополіського Погориння», «Червона книга України: рослини Хмельниччини», «Флора Хмельниччини» та ін.

Поряд з цими книгами, є ще ряд інших книг у цифровому форматі в електронній бібліотеці Хмельницького ОЕНЦУМ, до яких школярі, керівники учнівських лісництв і гуртків юних лісівників також мають вільний доступ і знаходять потрібне за посиланням: http://hoencum.km.ua/?page_id=5.

Завершується підготовка до друку в цьому році інформаційно-довідкового видання для закладів освіти і лісівників краю «Енциклопедія лісового господарства Хмельниччини» та навчального посібника «Фауна Хмельниччини», які також отримають кадиївчани разом з іншими школами області і будуть використовувати для навчальних потреб.

Забезпечення закладів освіти краю цією вище перерахованою навчальною літературою для їх учнів і вихованців гуртків юних лісівників відбувається безоплатно, а друкування й придбання тиражу їх примірників здійснюється за рахунок бюджетних коштів, які з року у рік постійно виділяють для цього Хмельницька обласна рада та обласна державна адміністрація.

Не залишаються осторонь цієї справи й державні лісогосподарські підприємства краю, які також закупляють і передають закладам освіти тематичну літературу для навчання учнів і вихованців учнівських лісництв.

Сподіваємось, що ця спільна важлива справа, яку роблять лісівники разом з освітянами,  сприятиме формуванню нових поколінь висококваліфікованих лісівників, збереженню й примноженню лісових багатств рідного краю.

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ.