30.01.2020 — 14:26

Проведено селекторну нараду з питань впровадження земельної реформи

29 січня під керівництвом першого заступника голови адміністрації Романа Примуша відбулася відеоконференція з питань обговорення пропозицій впровадження земельної реформи, обігу земель сільськогосподарського призначення та розвитку аграрної галузі.

До участі в нараді долучилися директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк, радник голови Олексій Лисюк та інші запрошені. У районних студіях участь взяли керівники районних державних адміністрацій, голови об’єднаних територіальних громад, сільських та селищних рад, керівники сільськогосподарських підприємств різних форм власності.

Розпочинаючи нараду, Роман Примуш зазначив, що основною метою сьогоднішнього зібрання є надання актуальної інформації щодо стану проведення реформи ринку землі, а також обговорення проблемних питань, які виникають під час впровадження цієї реформи, для можливості подальшого транслювання їх до вищих інстанцій.

В ході наради директор Департаменту проінформував присутніх про стан використання земель сільськогосподарського призначення області. Так, агроформуванння всіх форм власності мають у користуванні 1 млн.570 тис. га земель сільськогосподарського призначення, з них 1 млн.254 тис. га ріллі. Загальна посівна площа у минулому році становила 1 млн 175 тис. га, або 94 відсотків до ріллі. Треба відмітити, що протягом останніх років обсяги посівних площ постійно збільшуються, і у цьому році їх очікуються в межах 1 млн.185 тис. га, що на 10 тис. га більше попередніх показників.

За словами посадовця, збільшення посівних площ відбувається, в основному, за рахунок сільгосппідприємств. По господарствах населення цей показник стабільний в межах 12 % до загальних площ землекористування.

Відповідно структурі земельного фонду користувачами земель сільськогосподарського призначення є такі суб’єкти господарювання: агрохолдинги – мають в користуванні понад 510 тис. га, або 41 відсоток земель; самостійні сільгосппідприємства – обробляють 312 тис. га (25%); фермерські господарства – обробляють 150 тис. га (12%); особисті селянські господарства та домогосподарства населення – 277 тис. га (22%).

Питома вага виробництва сільськогосподарської продукції по сільськогосподарським підприємствам різних форм власності становить 62%, а по господарствах населення – 38 відсотків. Разом з тим, господарствами населення виробляється 99% картоплі, 98% овочевої продукції, 90% плодів, 74% м’яса, 55% молока.

Всього в області розпайовано 1 млн. 042 тис. га земель сільськогосподарського призначення. Нерозпайованими залишаються близько 200 тис. га державних земель, які частково використовуються державними підприємствами, передані в оренду сільгосппідприємствам, приватним особам, тощо.

За оперативною інформацією районних управлінь агропромислового розвитку у 2019 році укладено понад 364 тисяч договорів оренди земельних ділянок між власниками земельних паїв та сільгосппідприємствами області. Відповідно до укладених договорів у 2019 році розмір орендної плати складає 2,5 млрд. гривень, що на 263 млн. грн більше ніж у попередньому році.

Відслідковуючи динаміку росту орендної плати за землю, слід відмітити її значне зростання, зокрема у 2014 році виплачено 0,9 млрд. гривень, у 2017 – 1,8 млрд. гривень, у 2018 – 2,2 млрд гривень. Це свідчить про те, що орендарі земельних ділянок зацікавлені у подальшій співпраці з власниками паїв і тому розглядають можливості збільшення орендної плати.

«Спостерігається тенденція і до збільшення відсотка виплати від грошової вартості паю. У 2019 році його рівень становить 9,8 в%. А за останні 5 років він зріс майже втричі – з 3,7% у 2014 році. Розрахунки з орендарями проводяться як в грошовій, так і в натуральній формі. Зокрема, у минулому році виплачено коштами 1,8 млрд. гривень, видано зерна на суму 0,6 млрд. гривень, надано послуг та іншої сільськогосподарської продукції на 56 млн. гривень. На один пай у 2019 році по області  нараховано в середньому 6880 гривень. Введення в дію Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» однозначно призведе до зміни структури землекористувачів, дасть змогу залучити додаткові інвестиційні кошти на розвиток господарств, збільшить доходи місцевих бюджетів і громад»,- зауважив Олег Тимофійович.

Також учасникам відеоконференція була озвучена Презентація Земельної реформи в Україні (Законопроект до 2178-10 до другого читання).

Заступник директора Департаменту Вадим Конончук довів до відома, що у державному бюджеті передбачені кошти для фінансової підтримки громадян, юридичних осіб, в тому числі фермерських господарств, для придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

В продовження теми, радник голови Олексій Лисюк зауважив, що одним з пріоритетних напрямків роботи Верховної Ради України є впровадження земельної реформи, тому ринок землі буде відкритий найближчим часом, незважаючи на усі спекуляції навколо даного питання. “Проблема ринку землі зараз найбільше стосується малого і середнього землекористувача, які мають незначні земельні банки. Тому завдання влади проводити інформаційну діяльність і доносити до людей, що такі землекористувачі захищені додатковим інструментом – це і державна підтримка у вигляді надання кредитів та інша цільова допомога, яка буде надаватися. Відкриття ринку землі не значить, що після прийняття закону, всі землі одразу ж будуть продані, орендні відносини, які існують повинні залишатися за основу і в подальшому”,  – сказав він.

В контексті діалогу були озвученні питання і пропозиції щодо впровадження земельної реформи, які зафіксували для узагальнення і уточнення під час проведення наступних нарад з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Оновлена інформація буде доводитися в подальшому до відома у райони в найкоротші терміни.