30.01.2020 — 17:04

Сергій Ткачук: Ми готові почути усі пропозиції щодо вирішення проблеми забезпечення житлом учасників АТО/ООС та ВПО

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Сергій Ткачук провів зустріч у форматі “круглого” столу із представниками будівельних фірм, які працюють на Хмельниччині. Основна тема обговорення – пошук шляхів покращення ситуації із забезпеченням житлом учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб. До розмови також запросили міських голів та керівників окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Як зауважив Сергій Ткачук, питання це неодноразово обговорювалося, існують державні програми забезпечення житлом цих категорій громадян, однак вирішити проблему швидко не вдається. Саме тому триває пошук нових шляхів співпраці державних та місцевих органів влади, приватного бізнесу задля її вирішення.

“Потрібно шукати нові механізми взаємодії для покращення ситуації із забезпеченням житлом учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб і не здійснювати його  придбання виключно за бюджетні кошти. Можливо, ви маєте якісь пропозиції, ідеї, ми готові до них дослухатися та обговорити,” – зазначив Сергій Петрович, звертаючись до будівельників.

Нещодавно Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України активізувало роботу  у цьому напрямку та запропонувало для обговорення новий варіант вирішення проблеми. Напрацьовано його в Івано-Франківську, і завдяки співпраці міської влади та будівельників вже вдалось забезпечити кількасот ветеранів квартирами, без залучення бюджетних коштів.  Мінветеранів запропонувало обласним державним адміністраціям вивчити цей досвід і надати пропозиції щодо його масштабування і на решту регіонів. Також ОДА було доручено залучити до обговорення представників будівельників.

Більш детально про механізм реалізації заходів із забезпечення житлом учасників АТО/ООС та ВПО, запропонований міністерством, присутнім розповіла заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва ОДА Світлана Пасічник. Зокрема, пропонується виділяти забудовникам земельні ділянки під будівництво на умовах подальшого виділення у будинку житла для зазначених категорій. Як зазначила Світлана Михайлівна, така схема має як плюси, так і мінуси. Серед проблемних моментів – необхідність залучення коштів з бюджетів для розробки землевпорядної та проектно-кошторисної документації, відсутність чіткого трактування фінансових гарантів, які мають надати забудовники, врешті-решт, ризики недобросовісного ставлення їх до взятих зобов’язань, затягування здачі будинків в експлуатацію, тощо.

Далі присутні обговорили запропонований механізм, а також поділилися власним баченням щодо альтернативних шляхів вирішення питання забезпечення житлом учасників АТО/ООС та ВПО. Висловлювали свої думки як будівельники, так і міські голови. Учасники дискусії в цілому схвально відгукнулися щодо пропозиції Мінветеранів, однак зауважили, що механізм потребує доопрацювання. Висловлювалися думки про те, що більш доцільно було б викупляти у забудовників квартири у будинках готових до здачі, аби скоротити період очікування. Окремо обговорили також питання, яким чином має визначатися площа житла, яку забудовник має віддати для учасників АТО/ООС та ВПО у разі реалізації механізму, запропонованого Мінветеранів.

Представники міських рад міст обласного значення звернули увагу на те, що наразі на території міст уже дуже обмежена кількість привабливих для будівництва ділянок, якими вони можуть розпоряджатися, однак наявний значний резерв у вигляді земель, що належать Міністерству оборони, іншим ЦОВВ, і фактично не використовуються за призначенням.

Підсумовуючи дискусію, Сергій Ткачук подякував усім, хто поділився своїм баченням проблеми, та наголосив, що обласна адміністрація готова почути усі пропозиції, які можуть допомогти в питанні забезпечення житлом атовців та внутрішньо переміщених осіб, в тому числі, ініціювати перед Міноборони та іншими органами розгляд питання щодо передачі для цієї мети відомчих земель в межах населених пунктів.