19.02.2020 — 23:34

В облдержадміністрації провели зустріч представників машинобудівної галузі та контролюючих органів

Сьогодні в облдержадміністрації зібралися керівники окремих підприємств сфери машинобудування та представники територіальних підрозділів ЦОВВ, які наділені функціями контролю та нагляду за певними сферами діяльності. Зокрема, до спілкування долучилися представники управління Держпраці, ГУ ДСНС, Державної фіскальної служби, Держекоінспекції у Хмельницькій області, Обласного військового комісаріату. Від облдержадміністрації участь в розмові взяли радник голови облдержадміністрації Олексій Лисюк та директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Олена Бохонська. Також долучився до заходу голова Союзу промисловців і підприємців області Іван Дунець.

Сьогоднішня зустріч стала продовженням діалогу, розпочатого кілька тижнів тому  в рамках першої зустрічі керівництва ОДА з представниками машинобудівної галузі. Саме тоді прозвучала думка, що потрібно провести окреме обговорення з метою окреслення основних проблем, з якими стикаються промисловці під час реалізації контролюючими органами свої повноважень. Тож це питання і стало головною темою нинішнього заходу.

У ході зустрічі представники підприємств розповіли про труднощі, що виникали під час перевірок, а також проблемні питання, що пов’язані з необхідністю дотримання окремих законодавчих норм з питань охорони праці, пожежної безпеки, охорони навколишнього середовища, обліком військовозобов’язаних.

Зокрема, порушувалося питання вартості оцінки умов праці, необґрунтовано високих цін за навчання працівників з питань охорони праці, що є серйозним тягарем для підприємств, особливо, враховуючи плинність робітничих  кадрів,  прогалин у законодавстві, які не враховують особливості окремих різновидів робітничих професій, через що працівники (наприклад, кранівники, що працюють на кран-балках), які не потребують спеціалізованого навчання для здійснення своїх обов’язків, змушені проходити таке навчання, що також невиправдано збільшує затрати підприємства.

Не менш гостро стояло питання заходів з протипожежної безпеки. За словами машинобудівників, вони прекрасно розуміють важливість таких заходів, однак не слід забувати, що працюють вони переважно у приміщеннях, що були збудовані 30-40 років тому, а тому забезпечити повне виконання всього комплексу вимог до пожежної безпеки для підприємств майже нереально. У ході обговорення усі погодилися з пропозицією про налагодження консультативної допомоги з боку надзвичайників задля поступового приведення виробництв до вимог законодавства. Також прозвучала пропозиція щодо запровадження інформаційної розсилки з питань актуальних новел у законодавстві та нормативних актах.

У ході обговорення торкнулися також питань призову на військову службу, легалізації тіньової зайнятості, налагодження контролю за діяльністю окремих суб’єктів господарювання, що ухиляються від сплати податків, тощо.

У підсумку вирішено, що в облдержадміністрації будуть опрацьовані та узагальнені пропозиції з тих питань,  які потребують внесення змін до нормативних актів, аби надалі передати їх нашим депутатам Верховної Ради. Також досягнуто домовленості щодо шляхів покращення взаємодії усіх сторін у питаннях, що можуть бути вирішені на рівні області.