20.02.2020 — 20:24

В облдержадміністрації обговорили проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади

28 грудня 2019 року Президент України Володимир Зеленський направив до Верховної Ради новий законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. Це доопрацьований текст законопроекту, поданого 13 грудня, та обговорення якого продовжується в Україні. Сьогодні до дискусії  мала можливість долучитися і наша область.

Спочатку, за дорученням голови Хмельницької облдержадміністрації Дмитра Габінета, на базі Хмельницького університету управління і права імені Леоніда Юзькова відбулось обговорення норм нової редакції законопроекту в експертному середовищі, до якого долучилися радник голови Хмельницької облдержадміністрації Олексій Лисюк та доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Олександр Буханевич.

Далі  жваве обговорення окремих позицій законопроекту  продовжилося у режимі відеозв’язку. Свою думку мали можливість висловити  голови райдержадміністрацій, міські голови та голови об’єднаних територіальних громад  Хмельниччини, а також представники громадськості та місцевих ЗМІ.

“Цей законопроект є завершальним етапом реформи децентралізації. Всі ви добре знаєте його зміст, адже запропоновані у ньому зміни викликали значний суспільний резонанс. Є багато зауважень і заперечень  щодо його змісту та окремих положень. Власне, саме тому ми сьогодні долучаємося до обговорення, – наголосив Олексій Юрійович. – Хмельницька область  як локомотив децентралізації основні її етапи пройшла на практиці, має багатий досвід та власні напрацювання. Тепер є необхідність закріпити функції державного управління та  місцевого самоврядування на законодавчому рівні. Сьогодні ми хочемо почути ваші питання, зауваження та пропозиції, почути проблематику, яку на вашу думку, треба врахувати у цьому нормативному акті.”

Усі учасники обговорення  мали можливість висловили своє бачення змін до законопроекту та обговорили необхідність подальшого доопрацювання інших законодавчих актів, що регулюють питання, які стосуються децентралізації.

Заслухавши думку учасників, зважаючи на аргументованість зауважень та пропозицій, Роман Примуш запропонував їм в найкоротший час надати свої пропозиції до облдержадміністрації для узагальнення та направлення до відповідного комітету Верховної Ради України.