28.02.2020 — 19:47

Відбулось засідання Ради розвитку громад і територій Хмельницької області

Сьогодні під співголовуваням Дмитра Габінета – голови Хмельницької облдержадміністрації, та голови Хмельницької обласної ради Михайла Загородного відбулось засідання Ради розвитку громад і територій Хмельницької області.

Дмитро Анатолійович привітав учасників зібрання та висловив сподівання, що запропонований формат Ради, утвореної відповідно до Указу Президента, дасть можливість обговорення суспільно важливих питань у колі фахівців, людей які безпосередньо спілкуються з населенням на кожній території. Щоб прийнявши зважене рішення, рекомендувати органам місцевого самоврядування який обрати алгоритм своїх дій.

«Я хочу, що б тут була дійсно платформа для дискусії. Я завжди був прихильником того, що площа перед облдержадміністрацією, перед обласною радою  – це скоріше крайній захід, аніж платформа для певних рішень або вимог їх прийняття» – наголосив Дмитро Габінет.

Присутнім членам Ради та гостям зібрання було запропоновано для обговорення питання щодо виконання в області постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудне 2019  №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу», та обговорення питання проекту закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

З першого питання доповів заступник начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Юрій Нагорічний, а до обговорення був запрошений заступник Кам’янець Подільського міського голови Олександр Сукач. Доповідачі висловили своє бачення впровадження Постанови, вказавши на проблемні питання її реального впровадження на місцях.

З питання внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади доповів радник голови облдержадміністрації Олексій Лисюк. До обговорення законопроекту активно долучився Славутський міський голова, голова Хмельницького відділення Асоціації міст України Василь Сидор, який озвучив бачення вищезазначеного законопроекту Асоціацією міст України, зокрема питання повноважень Префекта в частині права зупинення рішення органами місцевого самоврядування.

Підсумовуючи, голова облдержадміністрації висловив сподівання,  що всі акумульовані пропозиції висловлені на обговореннях будуть враховані парламентом та Офісом Президента при прийняті остаточного рішення.

«Зміни до Конституції назріли. Це моя точка зору як правника, як громадянина України. Коли ці зміни приймались у 2004 році,  було закладено дуже багато проблемних моментів – був закладений момент дуалізму влади. Я переконаний, що необхідні зміни в контексті децентралізації, адже філософія і психологія змінюється, в тому числі у формуванні публічних фінансів. Ми маємо це розуміти. Ми маємо знайти компроміс. Виконати державні функції та забезпечити безпеку держави, а з іншого боку дати можливість кожній громаді розвиватись відповідно до своїх внутрішніх потреб.» – наголосив Дмитро Анатолійович.