06.03.2020 — 18:12

Нині у війську служить майже 30 тисяч жінок

Щороку в Україні збільшується кількість жінок, які добровільно йдуть до лав Збройних Сил. Їх не лякають важкі фізичні навантаження, добові наряди й відрядження у гарячі точки. Якщо 12 років тому жінок в армії було майже 2 тисячі й більшість з них мріяли про декретну відпустку, то сьогодні — зовсім інша картина.

Відповідно до даних Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, нині у ЗС України служить 29 760 жінок, з них — 902 старші офіцери. Для порівняння, торік цей показник становив трохи більше ніж 27 тис., у 2018 — майже 25 тис., а у 2008 році їх було всього 1800.

Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9136 військовослужбовцям-жінкам.

На керівних посадах осіб офіцерського складу проходять військову службу 1090 жінок.

Жінки в ЗСУ обіймають ті самі посади, що й чоловіки

Нагадаємо, що у 2018-му ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях». Документ уніс зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил та до Закону «Про військову службу й військовий обов’язок».

Згідно з законом, жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі). Так, наразі залишається заборона комплектування жінками-військовослужбовцями посад офіцерського складу, які пов’язані з використанням вибухових речовин, водолазними роботами, всі посади на підводних човнах і надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів, (крім спеціальностей морально-психологічного та медичного забезпечення), посади протипожежної охорони, робота на яких пов’язана з безпосереднім гасінням пожеж, та логістичного забезпечення, робота на яких пов’язана з отруйними речовинами, а також посади у військових частинах спеціального призначення.

Так, українські жінки руйнують стереотипи, щодо «кабінетних» посад. Нині є чимало жінок рядового й сержантського складу, які служать механіками-водіями, командирами й навідниками танків, БМП, БТР, САУ, ЗРК.

Українські жінки служать у місії ООН

Дві жінки-військовослужбовці проходять службу у складі національного персоналу місії ООН, дві на посадах у багатонаціональних органах військового управління та одна у складі Місії України при НАТО.

З метою практичної реалізації резолюції Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» щодо збільшення рівня представництва жінок у складі миротворчих місій, ЗС України працюють над тим, аби кількість наших жінок-військовиків у складі таких операцій зростала.

Джерело