17.03.2020 — 11:42

Особливості видачі та оплати листка непрацездатності під час дії карантину

«Звертаю увагу на важливості дотримання заходів обережності та санітарно-гігієнічних норм з метою протидії поширенню випадків гострих респіраторних хвороб, зокрема, спричинених коронавірусною інфекцією, – говорить керівник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – Варто зазначити, що управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області профінансує надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка компенсує застрахованій особі втрачений за час лікування заробіток,у випадках встановлення лікарем закладу охорони здоров’я тимчасової непрацездатності, зокрема, при виявлені симптомів гострого респіраторного захворювання, підозрі на COVID-2019».

Розмір виплат за лікарняними залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Крім того, у разі хвороби дитини до 14 років для особи, яка здійснюватиме догляд за нею вдома або в умовах стаціонару, Фонд соціального страхування України компенсує втрачений за цей час заробіток, починаючи з першого дня догляду. Проте, законодавством не передбачено надання Фондом соціального страхування України допомоги по догляду за дітьми, які не є хворими та знаходяться вдома з причин накладеного карантину.

Разом з тим, в умовах накладення карантину діє особливий порядок видачі листків непрацездатності, який передбачений розділом 5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян,  затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001   №455.

Отримати лікарняний у зв’язку з відстороненням від роботи під час карантину можуть особи, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення, якщо:

ці особи були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями;

у разі неможливості здійснення тимчасового переведення цих осіб за їх згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб.

В такому випадку листок непрацездатності видається інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога територіальної СЕС.

У разі, якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування України надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини.