17.03.2020 — 14:29

На період карантину працівники можуть працювати вдома, а підприємств та організацій – змінювати режим роботи, щодо прийому та обслуговування громадян

На позачерговому засіданні 17 березня, Верховна Рада підтримала законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). “За” — проголосували 344 депутати.

Законопроект прийняли із урахуванням правок від Міністерства цифрової трансформації України:

 ➡ На період карантину, роботодавець може дозволити працівнику, у тому числі держслубовцю, працювати вдома.

 ➡ Власники підприємств, установ, організацій можуть змінювати режим роботи, щодо прийому та обслуговування осіб.

 ➡ З дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням та строків надання адміністративних та інших послуг.

Прийнятий проект закону передбачає, що термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не буде включатися у загальний строк відпустки. Органам державного нагляду (контролю) заборонено проводити планові перевірки в сфері господарської діяльності. Також забороняється нарахування та стягнення штрафів чи пені за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також припинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати.

Що ж стосується іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України та звернутися до Державної міграційної служби України, то згідно прийнятого закону до них не застосовується адміністративна відповідальність. Також на період карантину та на 30 днів після нього забороняється скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Лікарські засоби та обладнання, необхідні для заходів запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби – не будуть обкладатися ввізним митом.

Держслужбовцям дозволяється подати декларацію за минулий рік на три місяці пізніше, ніж того вимагає діюче законодавство – тобто до 1 червня. Крім того, вводиться адміністративна відповідальність за порушення правил карантину й кримінальна відповідальність за умисне зараження людей.

У тижневий термін Кабінет Міністрів має встановити додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19).