20.03.2020 — 11:49

Рятувальники Хмельниччини закликають населення не допускати спалювання сухої рослинності

Із настанням теплої пори року знову набуває  масштабних розмірів проблема випалювання населенням сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття. Про це 19 березня під час засідання обласної комісії з питань ТЕБ І НС доповів начальник ГУ ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко.

Посадовець повідомив, що протягом лише одного дня, 19 березня, станом на 18 00 рятувальники ліквідували 37 пожеж сухої трави, 9 пожеж житлових приміщень, 1 пожежу птахофабрики. Він зауважив, що така тенденція є загрозливою, адже вогнеборці просто фізично не встигають гасити осередки займання. Едаурд Братко висловив занепокоєння, що у вихідні дні кількість пожеж може знову зрости.

Заслухавши доповідь очільника ГУ ДСНС в області, комісія вирішила доручити головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським (міст обласного значення) головам, головам об’єднаних територіальних громад:

➡ з 21.03.2020 протягом пожежонебезпечного період організувати проведення рейдів оперативних груп з числа представників райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, підрозділів Головного управління ДСНС, Головного управління Національної поліції, щодо попередження виникнення лісових пожеж та спалювання сухої рослинності та сміття.

➡ спільно з працівниками державної лісової охорони, керівниками лісокомунальних та сільськогосподарських підприємств, організувати комплекс заходів щодо забезпечення пожежної безпеки в лісах, на полях та торфовищах.

Шановні мешканці Хмельниччини! Просимо усіх відповідально поставитися до зазначеної проблеми, уникати спалювання рослинних залишків та користування відкритим вогнем у природних екосистемах. У таких пожежах знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев та корені майбутньої рослинності. Від цього земля на кілька років зменшує приріст свіжої зелені.

Також при згорянні рослинних залишків у повітря вивільняються пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків. Спалювання на природі призводить до некерованих надзвичайних ситуацій виникає небезпека лісових і торф’яних пожеж, що може привести до займання будинків, машин, лінії електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

Також наголошуємо, що спалювання сухої рослинності забороняється законодавством України та передбачає адміністративну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Крім того, категорично забороняється спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, спрямованих на озеленення населених пунктів та на забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини.