21.03.2020 — 09:00

21 березня – Міжнародний день лісів

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісу або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році і ця ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО). З тих пір щорічно з ініціативи ООН 21 березня, як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів, відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests).

Проблема збереження лісу та його багатств стоїть сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов’язані зі зменшенням лісів на Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства. У зв’язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимість лісових екосистем, їх дійсному стані, основні заходи їх захисту та відновлення.

У 2020 році Міжнародний день лісу відзначається під гаслом: «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити».

Ліси Хмельницької області займають площу 284,2 тисячі гектарів. Вони віддзеркалюють практично всі лісові зони України. На півночі їх площа складає близько 90 тисяч гектарів і представлені вони сосною, ялиною та дубом, які є типовими для зони Полісся. У центральній та південній частинах ростуть широколистяні ліси, які є характерними для лісостепу. На півдні можна зустріти природне розмаїття, притаманне степовим регіонам та причорноморським зонам. Завдяки своєму природному багатству, ліси Хмельниччини мають унікальне значення.

Однак протягом минулого року на території області зареєстровано більше 300 пожеж в природних екосистемах, а на території державних лісогосподарських підприємств 14, на загальну площу 2,21 гектарів. Найбільша кількість пожеж зосереджена на липень-серпень.

У 90 % випадків причина виникнення лісових пожеж – людина, яка необережно поводиться із вогнем у лісі, у місцях роботи і відпочинку, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки.

Департамент природних ресурсів та екології закликає дбайливо ставитись до лісу, адже тільки так можна збагатити планету чистим і свіжим повітрям, покращити екологічну ситуацію рідного краю, зберегти здоров’я собі та майбутнім поколінням.

Берегти природу – завдання кожного!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації