23.03.2020 — 08:37

Збереження першоцвіту

З приходом теплих весняних днів з’являються перші первістки оновленої землі, тендітні квіти – провісники весни. Ранньоквітучі рослини – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Першоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітують наприкінці зими та на початку весни: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів (крокуси), проліска дволиста, примули та ін. Хоча деякі досить поширені на нашій території, але загалом вони є рідкісні, знаходяться на межі зникнення, взяті під особливу охорону держави та занесені до Червоної книги України. Тобто за жодних обставин збір та торгівля ними заборонені.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону книгу України», та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Переважна більшість рідкісних рослин, що занесені до Червоної книги України, зникають через винищення їх людиною. Найяскравіше ця тенденція простежується на прикладі першоцвітів.

На припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими першоцвітами щороку в Україні проводиться акція «Першоцвіт». Вона починається ще у лютому, із першими підсніжниками, а закінчується у кінці квітня.

Важливою складовою акції «Першоцвіт» є привернення уваги громадськості до проблем охорони ранньоквітучих рослин і спрямування зусиль пересічних громадян на практичні дії щодо захисту цих рослин, відмови від купівлі першоцвітів.

Ще змалечку потрібно навчити дітей відчувати, оберігати цю надзвичайну красу та розвинути почуття дбайливого господаря своєї землі. Формувати у підростаючого покоління природоохоронні навички, прищепити елементарні поняття екологічної культури.

Всі ці квіти потребують нашого захисту. Не знищуйте квіти! Нехай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами.

Ми закликаємо всіх: малечу, юних, дорослих та людей поважного віку, — бережіть світ, що оточує вас, бо тільки краса врятує його.

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації