25.03.2020 — 12:57

Мінрегіон та профільний Комітет провели відеоконференцію з регіонами

24 березня заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода провів онлайн-конференцію з регіонами. На порядок денний виносилося питання про стан та першочергові завдання щодо формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня.

До спілкування також долучилися представники комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народні депутати України, представники Офісу Президента України, секретаріату Кабінету Міністрів України та експерти.

Від Хмельниччини участь у конференції взяли голова адміністрації Дмитро Габінет, заступники голови ОДА та директор Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА Віра Бригадир.

За словами В’ячеслава Негоди, визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади є серед ключових завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Формування базового рівня місцевого самоврядування, громад, – на завершальному етапі. На часі – формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня.

«До початку реформи в нас налічувалося понад 11,5 тисяч органів місцевого самоврядування. Маємо 490 районів – це стільки ж районних рад та районних державних адміністрацій, а також регіональний рівень обласних рад і державних адміністрацій, та територіальні підрозділи різних міністерств і служб. Функціонал місцевої влади однаковий по всій території України. Однак навантаження дуже різниться з огляду на різну величину районів. При однакових функціях – обсяг роботи різний», – сказав В’ячеслав Андронович.

Також, додав посадовець, 26 районів повністю покриті спроможними громадами, 173 райони на 50% і більше покриті громадами. Він зазначив, що переважна більшість повноважень перейшла саме до громад від органів влади районного рівня. Відтак, настав час вирішувати питання збалансованої організації влади на районному рівні, а для цього необхідно змінити і його територіальну основу.

За пропозицією голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталія Безгіна, учасники відеоконференції обговорили пропозиції щодо критеріїв, на основі яких проведуть нове районування та бачення функціоналу виконавчої влади і місцевого самоврядування на цьому рівні. Також окреслили часові рамки для підготовки проекту адмінтерустрою районного рівня і подальший формат роботи над ним з регіонами.

«14 областей вже підготували своє бачення майбутніх районів на їх території. То ж ми готові до обговорення. Вже цього тижня розпочнемо такі ж відеоконференції з кожною областю окремо, залучивши всі зацікавлені сторони. За потреби, проводитимемо щодня консультації, адже не пізніше квітня маємо спільно підготувати законопроект про адмінтерустрій субрегіонального рівня», – підкреслив В’ячеслав Негода.

Деталі чинної територіальної організації влади на районному рівні – у презентації Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ) та Моделювання системи АТУ субрегіонального рівня (аналітичний матеріал) (ЗАВАНТАЖИТИ).