28.03.2020 — 13:11

Режим надзвичайної ситуації не передбачає обмеження пересування громадян територією країни, – Д.Габінет

У зв’язку із встановлення на території України правового режиму надзвичайної медико-біологічної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції, в області створено оперативний Штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, до якого увійшли понад 120 працівників органів влади, правоохоронних  органів, військовиків, спеціалізованих установ, тощо. Таку інформацію голова облдержадміністрації Дмитро Габінет повідомив сьогодні під час онлайн-спілкування з журналістами.

За словами посадовця, Штаб працюватиме цілодобово та здійснюватиме координацію усіх заходів, що спрямовані на запобігання поширенню COVID-19, які будуть реалізовуватися в області. Він додав, що на окремих автошляхах вирішено встановити блок-пости, які здійснюватимуть постійний мониторинг транспортних потоків з метою виявлення випадів недотримання законодавства, що діє у зв’язку з оголошенням надзвичайної ситуації. Тобто на постах відстежуватимуть, чи не порушується заборона на здійснення пасажирських перевезень, чи не переміщуються через кордон області особи з явними ознаками респіраторних захворювань, чи дотримуються власники правил вантажних перевезень, встановлених на час карантину, особливо в частині незаконної торгівлі товарами медичного призначення, тощо.

Разом з тим, Дмитро Габінет наголосив, що правовий режим надзвичайної ситуації не передбачає жодних обмежень для  пересування громадян як територією області, так і країни загалом. Саме тому усі блок-пости є моніторинговими, а також слугуватимуть для інформування усіх громадян про важливість дотримання режиму карантину та обмеження пересування між населеними пунктами задля запобігання можливого поширення коронавірусної інфекції.