30.03.2020 — 19:58

В області визначено 26 місць обсервації для громадян

Кабінет Міністрів України посилив карантинні заходи через коронавірус. Відтепер усі, хто повернувся з-за кордону, йтимуть на обов’язкову обсервацію, а ті, хто контактував з хворим — на самоізоляцію. Відповідне рішення Уряд прийняв на позачерговому засіданні 29 березня, внісши зміни до постанови Кабміну від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Тепер постанова передбачає, що особи, які відвідували країни/регіони з місцевою передачею вірусу в громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ, підлягатимуть обов’язковій обсервації (ізоляції) протягом 14 днів. Це потрібно, аби не допустити занесення нових випадків хвороби на територію України.

Як зазначив голова облдержадміністрації Дмитро Габінет під час щоденного онлайн-брифінгу, в нашій області такі місця обсервації були готові ще декілька тижнів тому. На сьогодні їх 26, і передбачені вони у кожному районі та місті обласного значення. Саме там будуть знаходитися здорові люди, які повертаються з країн, де є випадки коронавірусу.

Разом з тим голова ОДА зауважив, що їх перелік не оприлюднюється з міркувань безпеки, аби не викликати конфліктних ситуацій із населенням: «Я свідомо не буду називати місця їх розташування, аби не наражати на небезпеку тих людей, які можуть там перебувати”.

Також, згідно з постановою, до 5 квітня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України має розробити та впровадити Електронний сервіс для проведення моніторингу дотримання режиму самоізоляції та обсервації.