01.04.2020 — 09:57

1 квітня – Міжнародний день птахів

Щорічно 1 квітня вся планета відзначає Міжнародний день птахів (International Bird Day). Це інтернаціональне екологічне свято, що виникло в США в 1894 році. Незабаром свято, що отримало популярність завдяки засобам масової інформації, почало масово проводитися в усіх штатах, потім прийшло до Європи, а наразі проходить в рамках біологічної програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» у багатьох країнах світу.

Цей день був започаткований з метою привернення уваги людства до проблеми збереження пернатих. Дана проблема є актуальною для багатьох країн світу. В якійсь мірі це є і неофіційним святом орнітологів. Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі. Також цей День є хорошим приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення і збереження птахів, а також поширенню наукових знань про них.

Птахи є особливою групою тваринного світу, багато видів якої легко побачити, чи почути їх спів не тільки в дикій природі, але й в населених пунктах і навіть на власному дворі. Вони приваблюють нашу увагу своїм мелодійним співом, красивим забарвленням, граційним польотом, цікавою поведінкою. Птахи не тільки прикрашають ліси, поля, луки, парки, сквери. Вони є справжніми помічниками і друзями людини. Знищуючи велику кількість шкідників сільського і лісового господарства, вони зберігають для людей врожаї садів, полів, городів.

Від поведінки людей часто залежить їхня доля. Особливо болісно впливає на пернатих господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав. Усе це для багатьох птахів – екологічні катастрофи.

Список пернатих, що зникають, поповнюється із сумною сталістю, – з лиця Землі зникло понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю.

На території Хмельницької області розташовані 10 орнітологічних заказників місцевого значення, які створені з метою охорони умов проживання, відновлення та відтворення місцевих і мігруючих видів птахів.

Турбота про пернатих друзів – це не тільки екологічна проблема, адже птахи це частинка нашого життя, нашої культури, більше того – нашого світогляду та нашого світовідчуття.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації